Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ammekubonde mener at grovfôret er for dyrt

Benthe ber om solidaritet i et kostbart grovfôrmarked.

Benthe Almås ber fôrprodusenter besinne seg i et hett grovfôrmarked. Foto: Camilla Mellemstrand/privat

Fjorårets dårlige avlinger gjør at enkelte bønder risikerer å stå uten grovfôr til dyra sine. På enkelte steder i landet har dette skapt et hett marked i omsetning av grovfôr. Nå averteres gjerne rundballer til priser mellom 1000-1800 kroner per ball, på ulike sider for kjøp og salg.

Nylig skrev NRK at skandinaviske gresslager er tomme, og at enkelte aktører må se helt til Nederland for å dekke etterspørselen.

Det heftige grovfôrmarkedet har fått Benthe Almås til å se rødt. Hun er ammekubonde i Orkanger i Trøndelag og har hatt nok fôr til dyra sine i vinter, men frustrerer seg over de høye prisene som folk må betale. Nå ber hun bønder over hele landet besinne seg, og heller vise solidaritet til kollegaer i nød.

– Er det greit å sko seg på andres ulykke?

I et innlegg på facebooksida Nettverk for kvinnelige bønder, som har over 6500 medlemmer, skriver hun:

– Hallo til alle bønder der ute. Hvor har det blitt av samholdet i næringa? Er vi blitt en gjeng som skor oss på andres ulykke? spør hun.

Til Norsk Landbruk forteller Almås at innlegget var et resultat av lang tids frustrasjon.

Annonse

– Jeg synes ikke det er riktig at de som selger grovfôr skal ta så høye priser. Oppi hodet mitt blir det kannibalisme innad i næringa, sier Almås til Norsk Landbruk.

– Neste gang kan det være oss

Almås mener imidlertid at en viss prisøkning må være greit, men stiller spørsmåletegn ved det hun kaller maksimering av priser.

Hun ber om medmenneskelighet overfor produsenter som må slakte og selge dyr for å komme seg gjennom sesongen.

– Når folk ber om 1800 kroner for én rundball med grovfôr, så blir det å tyne penger ut av de som sliter mest. Man kan argumentere med at markedsverdien er det som folk er villig til å betale, men neste gang kan det være oss andre som trenger en hjelpende hånd, sier Almås til Norsk Landbruk.

– Finn igjen bakkekontakten folkens, skriver hun i innlegget.

Neste artikkel

Gjør væren beredt