Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Anita og Agnar vant BU-prisen i Vestfold

Suksess med videreforedling av epler

Anita og Agnar Lund i Sandefjord fikk BU- prisen i Vestfold for sine produksjon av eplemost og cider basert på egne råvarer. Fylkesleder i Vestfold Bondelag, Thorlei Muller ( i midten) gratulerer de to gode kollegene. Foto: Fylkesmannen i Vestfold.

Epleprodusentene Anita og Agnar Lund, som også produserer korn, gultrot, gresskar, honning, blomster og mais, på gården i Sandefjord, har vunnet 50 000 kroner og BU-prisen i Vestfold.

Fra most til cider

Eplehagen på Nordre Bergan gård ble anlagt i 1950, og i 2013 ble det bygget eget presseri for eplemost på gården.

Etter at Anita og Agnar hadde presset sin egen eplemost noen år, dro de på inspirasjonstur til England med NIBIO. På denne turen kom de i kontakt med cider-miljøet i Hardanger og fikk interesse for den sprudlende epledrikken. Nå selger de egenprodusert eplecider til hoteller og restauranter.

Annonse

– Prisvinnerne er svært dyktige produsenter, i tillegg til å være dyktige til å foredle råvarene sine. De siste årene har de vist at de også behersker vertskapsrollen, gjennom gårdsbutikk og besøk på gården. De evner å lage hyggelig atmosfære for dem som kommer innom, heter det i juryens begrunnelse.

Skaper arbeidsplasser

Juryen trekker videre fram at prisvinnerne er flinke til å samarbeide med andre gårdbrukere i nærområdet.

– Gjennom foredling av egne råvarer øker de verdiskapningen betydelig. Fra å sysselsette et halvt årsverk har gården nå sysselsetting til både Anita og Agnar, nesten to årsverk.

Alle fylker kårer sin fylkesvinner, som er med i konkurransen om den nasjonale BU-prisen på 250 000 kroner.

Neste artikkel

Vi spiser mer norske poteter