Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Anslår grasavling på 60-70 prosent

På tross av god grasvekst de to siste månedene inn mot tredjeslåtten, advarer grovfôrrådgiver Oddbjørn Kval-Engstad hos NLR Innlandet mot å avblåse fôrkrisa. Han og kollegaene i NLR Innlandet anslår at avlingsnivået for hele regionen ligger mellom 60-70 prosent av et normalår. Det skriver de på sine sider, og Kval-Engstad oppfordrer nok en gang til å ta prøver av fôret.

- Det er svært viktig å skaffe seg et regnskap over eget grovfôr. Ikke bare ved å telle rundballer eller måle volum på siloen, men ved også å ta grovfôranalyser av partiene. Det er bare på den måten man kan disponere fôret riktig gjennom vinteren, sier han.

Resultatene av de få grovfôranalysene som hittil har kommet viser en tendens til at fôret har lavere energiverdi i førsteslåtten enn i fjor og normalt.

- Det betyr at fôret er mer vomfyll enn produksjonsfôr, sier Kval-Engstad.

Annonse

Han forklarer dette med at gras som er høsta i varme og tørkestressa perioder inneholder en høyere andel ufordøyelig fiber.

– Noe av den samme tendensen ser vi på andreslåtten, selv om statistikkgrunnlaget her er noe tynnere, supplerer han.

Han sier at det er nå man må gjøre tilpasninger i fôringa og være mentalt innstilt på at det er lite vanlig grovfôr tilgjengelig.

– Vi må ha godt nok fôr til lamming og vårkalving, og det er dessverre ikke halm, sier han.

Neste artikkel

NLR styrker presisjons-kompetansen