Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bli med på pløyekurs med NLR

Nå kan du friske opp og øke kompetansen før høstpløyinga. Norsk landbruksrådgiving arrangerer kurs i pløying flere steder på Østlandet.

NLR sitt pløyekurs passer for alle som vil friske opp pløyeferdighetene før høstpløyinga. Arkivfoto: Traktor
NLR sitt pløyekurs passer for alle som vil friske opp pløyeferdighetene før høstpløyinga. Arkivfoto: Traktor

Selv om den direkte kostnaden ved god og dårlig pløying er lik, vil nytteverdien og etterarbeidet gjøre at det lønner seg å gjøre jobben skikkelig med en gang. Dette skriver Norsk Landbruksrådgiving på sine nettsider, og inviterer i samme slengen til pløyekurs flere steder i det som før var Telemark og Buskerud.

– Kurset egner seg både for ferske bønder som vil lære seg å pløye, og eldre, hardbarka bønder som har pløyd i mange år, forklarer NLR-rådgiver Mari Hage Landsverk.

Hun forteller at det er mange som kan få stort utbytte av å delta, både for å friske opp, og for å få med seg nye tips og triks.

Kurset er delt i to, med èn teoridel på halvannen time, som foregår på nett, og en praksisdag hvor deltakerne har mulighet til å ta med sin egen plog. Selv om man vil få aller best utbytte av kurset ved å stille med eget utstyr, er det fullt mulig å delta uten, så lenge noen av deltakere stiller med plog.

Annonse

– På praksisdagen gjennomgår deltakerne innstillingene på plogen både før kjøring, og ute på jordet. Vi fokuserer på å få til jevn og fin pløying. Det vil sørge for at det blir mindre etterarbeid med harving og slodding etterpå, og det sparer selvsagt redskapen for mye slitasje, og bøndene for ekstra dieselutgifter, forteller Landsverk.

– Ved å ta med sin egen plog, kan bøndene få hjelp til å stille inn redskapen slik at jordarbeidinga blir best mulig. Har man ikke mulighet til å ta med, vil man likevel få god innføring i best mulig tilpasning på de andre deltakernes ploger, sier hun.

For å delta på praksisdagen, må alle deltakerne ha vært med på et av tre webinarer, som forberedelse til den praktiske delen av kurset. Her vil teorien bak god pløying bli gjennomgått, i tillegg til plogens oppgaver, hvilke plogtyper som finnes, og lignende. Webinarene foregår 3. september fra klokka 19.00 til 20.30, 10. september klokka 10.00 til 11.30 og 10. september klokka 19.00 til 20.30. Etter webinaret kan deltakerne få noen oppgaver om vedlikehold på egen plog, som forberedelse til praksisdagen.

Praksisdagene gjennomføres på ulike dager i september i kommunene Nesbyen, Sauland, Hol, Ulefoss, Drangedal, Rollag, Ål og Flesberg. For medlemmer av NLR koster kurset 1100 kroner, mens ikke-medlemmer kan delta for 1600 kroner.

Påmelding må skje innen 9. september klokka 12.00 (3. september for deltagere på praksisdagen i Nesbyen).

Neste artikkel

Inviterer til webinar om faste kjørespor