Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
PRIS: Øystein Koht-Norbye mener det må bli mer lønnsomt for kornbøndene å levere korn gjennom året. Foto: Dag Idar Jøsang
PRIS: Øystein Koht-Norbye mener det må bli mer lønnsomt for kornbøndene å levere korn gjennom året. Foto: Dag Idar Jøsang

– Bør bli mer lønnsomt å lagre korn hjemme

Å få flyt i kornleveransene til mølla, har lenge vært en utfordring. Både i egen drift og som leiekjører. De siste årene var både 2015 og 2017 problematiske år.

Kornpolitikken er en av grunnene til at møllene er sprengt. Det er for liten prisdifferanse på korn som kommer rett fra åkeren og på korn levert vinterstid. Vi trenger en kornpolitikk som gjør det mer lønnsomt å lagre korn hjemme. Da ville vi ha fått en bedre vareflyt gjennom sesongen, mener Koht-Norbye.

Kornbonden mener at frykt for å ikke få levert kornet, fører til at noen er for tidlig med å rulle treskeren ut i åkeren. Dermed blir det treska korn som ikke får modnes nok i åkeren, og som i stedet blir modna i tørka. Det tar lengre tid og stjeler unødvendig kapasitet på møllene. Så forplanter det seg og fører til køer.

Annonse

– Det er en gjenganger på møllene at det kommer folk med havre som har 25-26 prosent fuktighet 15. august. Det spiser kapasitet og ødelegger flyten når altfor mange leverer rått korn før det faktisk er modent. Å tørke vått korn går ganske fort, mens det tar lang tid å tørke kornet ned til 14-15 prosent fuktighet for å få modent. Tørketrekket blir dessuten så stort at det ikke betaler seg, forklarer Koht-Norby.

Er du abonnent på Norsk Landbruk kan du lese om korntørka og kornsiloene Øystein Koht-Norbye har bygget i disse to artiklene:

Er du ikke abonnent kan du kjøpe abonnement som gir tilgang til artikkelen her.

Neste artikkel

Effektiv harving mot kveke