Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bra kornvolum i Sverige

Gode avlinger, men noe lavere proteininnhold i kornet sammenlignet med i fjor.

KORN: Svenske kornbønder kan glede seg over at kornåret blir over gjennomsnittlig godt de fleste steder. Foto: Pia Nyman/Mostphotos
KORN: Svenske kornbønder kan glede seg over at kornåret blir over gjennomsnittlig godt de fleste steder. Foto: Pia Nyman/Mostphotos

Sør i Sverige begynner treskesesongen å nærme seg slutten, og i følge Victor Ebel, som er kronansvarlig i Svenska Foder, vil det alt i alt bli et godt år for svenske kornprodusenter.

I Skånedistriktet har det blitt høstet mye matkorn i år, med avlinger som i gjennomsnitt ligger mellom 800 og 1 000 kilo per dekar.

– Jeg har ikke hørt om en eneste kunde i Skåne som har fått under 700 kilo per dekar, så det er nok den beste matkornavlingen vi har sett på lenge, sier han til Jordbruksaktuelt.

Dog har økte avlinger gått ut over proteininnholdet i kornet. Proteininnholdet var høyt i fjor, da avlingene var mindre.

Annonse

Også rapsavlingen i Skåne har vært bedre enn i fjor, og snittavlingen vil trolig hanve litt over 400 kilo per dekar. Avlingen hos enkelte bønder er helt oppe i 600 kilo raps per dekar.

Både i vest og øst i Sverige nærmer de fleste seg ferdig med treskinga, mens i Mälardalen er de midt i innhøstinga av hvete, mens de skal være i mål med bygg og havre i løpet av neste uke. Avlingene har vært gode også i disse delene av landet, men med regionale forskjeller på grunn av mindre nedbør.

Varmen og en god periode uten regn, kvelds- og morgendugg, har gjort at man har kunnet treske døgnet på tamp, og såing av raps er i gang mange steder.

– Det er tørt i bakken, så man trenger litt nedbør for å få fukt i bakken og en god etablering av rapsen. For prisbildet er fortsatt attraktivt, sier Victor Ebel til Jordbruksaktuelt.

Neste artikkel

– Mulig vi burde ha ventet med kalkinga