Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dataväxt vil vokse i Norge

Trådløs dataoverføring og redskapsstyring

Tidligere i høst ble det kjent at Felleskjøpet har kjøpt seg inn i det svenske teknologi-selskapet Dataväxt og på Agroteknikk stiller de med stand og lansering at deres nye produkt CropPlan.

– Vi ble startet i 1996 av svenske bønder som syntes de hadde et større behov for dokumentasjon av det de dreiv med i felt. Den gangen gikk det i dos-programmer, så var vi på Windows-plattform ei stund og nå er det GPS, smarttelefoner, internett og app, forklarer utviklingsansvarlig i Dataväxt Johan Martinsson.

Ambisjonen er at CropPlan skal bli det foretrukne verktøyet for dokumentasjon, registreringer og styring på gården.

Annonse

– Når vi går inn i et nytt marked vil vi gjerne gjøre det med en stor markedsaktør og det fant vi i Felleskjøpet, sier Martinsson.

I hjemlandet har de nå rundt 5000 kunder på CropPlan og noe av suksessen til Dataväxt mener de kommer av at de er helt fargeblinde på det med ulike merker på traktorer eller redskap. Som eksempel viser Martinson fram en ny tilleggsfunksjon på deres app som kalles for Controlmaster. Det er en liten kontrollboks som kobles opp mot redskapen eller traktorens isobus.

– Først er det bare å gå inn i CropPlan på nett og finne åkeren som eksempelvis skal gjødsles og markere den med muspekeren. Så lager programvaren en tildelingsfil på hvor mye nitrogen som trengs på de ulike delene av åkeren ut fra satellittbilder som tas hver tredje eller fjerde dag. Denne filen overføres til mobiltelefonen din eller til en pad og så styrer den tildelingen av gjødsel gjennom sin innebygde GPS og blåtann-kommunikasjon med Controlmaster-boksen, forklarer Martinsson.

Kongstanken deres er å automatisere og forenkle den digitale teknikken i landbruket, og for to år siden lanserte de Logmaster, et program som logger og dokumenterer alt som skjer i felt. Med det programmet er det mulig å få oversikt over timer, drivstofforbruk og andre innsatsfaktorer.

Neste artikkel

Spør bøndene om presisjonslandbruk