Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Denne gulrota høstet Jostein i april

Og nei, det er ikke en forsinket aprilspøk.

Foto: privat
Foto: privat

Jostein Skaga dyrker gulrot, potet og kålrot på øya Dønna, like utenfor Sandnessjøen i Nordland. Der har han bygget opp merkevaren Skagagrønnsaker og er produsent, og grossist for egne grønnsaker.

Denne uka, gjorde han noe han aldri før har gjort på denne tida av året. Han høstet gulrot for levering til butikk.

– Det verste var, at de var finere enn gulrota som har ligget på lager siden i høst. Av omtrent ett tonn, var det bare 10–15 kilo svinn, forteller Jostein Skaga til Norsk Landbruk. Han tar imidlertid et lite forbehold med tanke på at gulrota ble høstet for hånd, og slik har noe svinn i åkeren også.

Arkivfoto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo
Arkivfoto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo

La duk på deler av gulrotfeltet

Det er ikke uvanlig at innhøstinga er utfordrende på Dønna. Gulrota skal vanligvis være opp av jorda innen 25. oktober, men slik ble det ikke sist høst. Høsten var våt og det meste ble forsinket.

– Med noen svært få unntak har vi aldri vært nødt til å la gulrota stå. For klarer vi det ikke innen normal tid, har vi alltids et vindu med mildvær de to første ukene i november, sier Dønna-produsenten.

Denne gangen ble det ikke mildvær i november. Det kom frost og snø, og Skaga regnet gulrota som tapt.

– Selv om jeg egentlig tenkte at arbeidet var bortkastet, la jeg likevel duk over deler av feltet, forteller Skaga til Norsk Landbruk.

Deretter uker og måneder gått. Og vinteren, den har vært mild, ifølge Skaga.

Foto: privat
Foto: privat

Fra jord til butikk på to dager

Like etter nyttår tok Dønna-produsenten opp et lite parti gulrot, som han leverte til skrelling til en fast storkjøkkenkunde.

– Den var litt skadet i toppen, men var fin nok til skrelling, forteller Skaga.

Derfor, da finværet meldte seg første dagen i april ville Skaga forsøke å høste et nytt parti til skrelling. Da de trakk av duken kunne de se at det fortsatt var liv, og gulrotgresset hadde begynt å spire på nytt.

Annonse

– Vi tok opp ett tonn, bare for å prøve, sier Skaga.

I pakkeriet som Skaga har hjemme på gården kunne han konstatere at gulrøttene hadde overlevd vinteren i jorda, og kunne pakkes i ettkilosposer og leveres til butikk.

– Partiet så veldig greit ut. Det var ikke noe råte eller flekker, sier Skaga.

Uhøstet vare for 200.000 kroner

Mellom 5–6 dekar står fortsatt uhøstet på jordstykket til Skaga. Han anslår at dette har en verdi på mellom 200.000 til 250.000 kroner.

– Får vi høstet noe av det som står under duken, er det kanskje verdt om lag 50.000 kroner. Det er uansett et pluss som vi ikke har regnet med, sier Skaga.

Jordlagring ikke uvanlig i Danmark

Forsker Mette Thomsen i Nibio forteller at en slik type vinterlagring, slettes ikke er utenkelig i Norge fremover.

– Slik vintrene forandrer seg nå, er gode muligheter til å kunne lagre grønnsaker i jorda i årene som kommer, sier Thomsen til Norsk Landbruk.

Hun forklarer at metoden ikke er uvanlig lenger sør, i land som Danmark.

– Da dekker de jorda med halm og plastikk, og høster gulrota fortløpende gjennom vinteren, forteller forskeren.

Utfordringen kan som ved lagring generelt være soppsykdommer, men også kjøreskader i felt ved opptak når jorden er våt, forklarer hun.

Selv om jordlagringa har gått sånn passe bra i vinter, er det ikke noe som Jostein Skaga kommer til å gjøre med vilje fremover.

– Jeg tror bare vi har vært veldig heldige dette året, sier Skaga.

Neste artikkel

Mange vil ha trefjøs