Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Digital markvandring i havreåkeren

Hos Rune Sandsether har det dukket opp et interessant skille i åkeren.

FARGE: Det har oppstått et interessant fargeskille i havreåkeren til Rune Sandsether på Sætre. Foto: Skjermdump
FARGE: Det har oppstått et interessant fargeskille i havreåkeren til Rune Sandsether på Sætre. Foto: Skjermdump

Gjennom sommeren kan du følge markvandringene til Norsk Havreforening på nett. Til de arrangementene ønsker de at havredyrkere sender inn sine historier, spørsmål, bilder og videoer på forhånd, slik at de kan ta opp aktuelle saker på de digitale markdagene.

I den første videoen får vi være med i havreåkeren til Rune Sandsether på Sætre i Hurum. Sorten han dyrker er Vinger havre, som Fiskå Mølle skal bruke til grynhavre.

I åkeren har han fått et interessant fargeskille. I den ene delen av åkeren har havreplantene kommet lenger og fått en sterkere grønnfarge enn i den andre delen.

Se videoen til Norsk Havreforening her.

Det forklarer Sandsether med at åkeren er sådd med to ulike såmaskiner. Den delen som er sådd med Tume, mens den andre med Väderstad.

Såmaskinen til Tume legger frøene litt grunnere i bakken enn Väderstad gjør, og derfor har denne havre kommet litt raskere opp av bakken og fått en sterkere grønnfarge enn havren som er sådd med Väderstad.

Fordelen med å så kornet dypere er at åkeren klarer seg bedre hvis det blir tørke.

De 160 dekarne med havre har han sådd med 20,5 til 21 kilo såfrø per dekar, og åkeren skal delgjødsles.

– Jeg har tatt ut 45-46 kilo på målet med 22-3-10, og så blir det overgjødsling med 27-3-5. Den blir overgjødsla tidligere enn vi vanligvis gjør med hveten, så det blir før skyting, forteller han i videoen.

HAVRE: Rune Sandsether dyrker havresorten Vinger, som skal gå til grynhavre hos Fiskå Mølle. Foto: Skjermdump
HAVRE: Rune Sandsether dyrker havresorten Vinger, som skal gå til grynhavre hos Fiskå Mølle. Foto: Skjermdump

De første tegnene til ugras har så vidt begynt å vise seg i havreåkeren, men det er enda for tidlig å sprøyte. Sandsether forteller at han for tiden sprøyter mot ugras i hveten som ble sådd en liten uke tidligere enn havreåkeren.

Når det er tid for å ugrassprøyte i havreåkeren forteller kornprodusenten at han kommer til å bruke Ariane S. Senere kommer han også til å stråforkorte havren.

Norsk Havreforening vil også i år at havredyrkere noterer hvilke tiltak som gjøres i havreåkeren i løpet av sesongen, slik at andre kan få del i erfaringene når de samles inn utpå høsten.

Neste artikkel

Kritisk for høstkornet i øst