Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dyre traktortimer

Kjell Mangerud har studert bruktpriser på traktorer

Kjell Mangerud i kjent stil på en gammel og antakeligvis billig traktor
Kjell Mangerud i kjent stil på en gammel og antakeligvis billig traktor

– Når jeg ser ti år gamle traktorer som har gått 200 timer i året, lurer jeg litt på hva det er folk driver med. Enkelte kunne ha spart mye penger på å kjøpe en brukt traktor, sier pensjonert førsteamanuensis ved Høgskolen i Hedmark, Kjell Mangerud.

Traktor-nestor Mangerud er muligens pensjonist, men har tydeligvis ikke videre planer om å lette på gasspedalen for det. Nå er han i gang med et forskningsprosjekt om mekaniseringskostnader, målt opp mot lagelighetskostnader. For at maskinkostnadene skal bli riktige, er han avhengig av å ha gode tall på restverdien på traktoren etter X antall timer og år den har vært i bruk. Så nærmest som et sideprosjekt har Mangerud møysommelig ført inn prisene på 870 traktorer, som har vært lagt ut for salg på Finn.no siden april i år.

– Jeg laget en tilsvarende modell på 1980-tallet, som har vært i bruk fram til i dag. Da fant jeg ut at en traktor falt omtrent åtte prosent i pris når du vred om nøkkelen første gang, og at den falt videre med omtrent 10 prosent av restverdien for hvert år en brukte traktoren. Men tallene jeg har fått fram nå, viser at dette ikke stemmer helt, sier Mangerud.

PRØVDE Å LUKE UT USIKKERHETER

I tillegg til brukte traktorer på Finn.no, har han hentet inn nypris på traktorene fra det året de ble solgt. Til det har han brukt prisene som vi finner i Nøkkeldata på traktorer i Norsk Landbruk. Prisen på disse er justert for prisindeksen på traktorer, slik at de har fått prisen i 2016-kroner.

Annonse

– Det sniker seg inn noen usikkerhetsmomenter her, for det jeg ikke vet, er om forhandlerne har oppgitt prisen på en «strippet» traktor eller en «normal traktor». Det er også et usikkerhetsmoment i om prisene som er oppgitt i Norsk Landbruk, er ferdig prutet, eller om det er prutningsmonn, sier Mangerud.

Det vil også være litt usikkerhet knyttet til om traktoren som blir lagt ut på Finn.no, faktisk blir solgt til den prisen. Så for å korrigere for pruting, har Mangerud lagt inn fem prosents reduksjon av prisene på Finn.no. Frontlaster er heller ikke inkludert i prisene i Nøkkeldata, slik at Mangerud har, basert på erfaringstall fra maskinforhandlere, trukket ifra frontlasteren i prisen.

– De anslår at en traktor til 100 000 kroner, kan gå for 30 prosent mer med frontlaster, mens tilsvarende for en traktor til én million kroner, vil være rundt 10 prosent ekstra, forklarer han.

Hele reportasjen om studien til Mangerud kan du lese om i Norsk Landbruk nummer 20 som kommer i posten neste uke. Hvis du ikke abonnerer på Norsk Landbruk i dag kan du kjøpe abonnement her.

LES OGSÅ: Første Horsch-sprøyte til Norge

LES OGSÅ: Grunn bearbeiding med bølgeskål

Neste artikkel

Profilen: Importøren