Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dyrker soya og lupin

Arkivfoto: Bondebladet
Arkivfoto: Bondebladet

Forskere fra SLU og bønder på 30 gårder testdyrker soyabønner og lupin. Det skriver SLU på sine sider. Prosjektet PADILSO (Participatory design of innovative crop management strategies for lupine and soybean production in organic farming) skal resultere i dyrkingsveiledere for andre bønder. Ingen av vekstene er vanlige å dyrke i Sverige i dag, og målet er å øke dyrkinga av disse proteinvekstene.

– Da får vi inn belgvekster som leverer godt med protein, bidrar til nitrogeneffektiviteten og som ikke er i slekt med, eller får samme sykdommer som erter eller åkerbønner, sier Iris Dahlin, forskningsingeniør ved SLU som koordinerer prosjektet.

Dette kan øke selvforsyningsgraden av proteinfôr og gi flere alternativer til kjøttbasert protein for folk.

Lupinen som dyrkes, er ikke den invaderende og giftig blomstrende lupinen som sprer seg i veikanten, men den ettårige, smalbladete lupinen som også kalles blålupin eller søtlupin, som er nyttig både som fôr og mat.

Annonse

– Soyabønner og lupin har potensial til å bli viktige vekster i Sverige for å øke produksjonen av plantebaserte proteiner. Sorter som kan fungere i vårt klima, i alle fall opp til Mälardalen, har vært utviklet i mange år, men dyrkingen er usikker og har ikke tatt av. Vi har store forhåpninger til det spesielle prosjektoppsettet hvor deltakerne tester ut i egne felt. For det første sprer interessen for å dyrke egne proteinvekster seg til andre bønder, og for det andre får vi mye bedre kunnskap om hvordan avlingen fungerer med ulike dyrkingsmetoder, jordsmonn og klimasoner i Sør- og Midt-Sverige. I tillegg til de 30 bøndene som dyrker både soya og lupin, skal ti melkebønder prøve å dyrke soya på litt større arealer, opp til rundt ti hektar, sier Dahlin.

Hvordan har det gått så langt?

– Det har vært stor interesse fra bøndene, spesielt på økosiden. De ønsker å dyrke soya for å unngå import og for å få en ny belgfrukt i vekstskiftet. Vi har allerede støtt på den første utfordringen, soyabønner er veldig velsmakende for fugler, og de gjør en del skade. Vekstene er relativt svake i konkurranse med ugras, og ugrasbekjempelse blir neste test.Videre må vi tilpasse tresketeknologien, og utvikle foredlingskjeden, sier hun.

Neste artikkel

Enestående svensk purkefjøs