Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fangvekster øker avlingene

Kan være effekt av bedre jordstruktur

Et dansk forsøk fra 2018 viser det er mulig å øke byggavlingene mellom mellom 70 og 150 kilo per dekar ved å bruke fangvekster året før. Det er spesielt frøblandinger som inneholder både vikker og oljereddik at forsøkene viser en avlingsøkning. I gjennomsnitt øker avlingene med 30 til 40 kilo når det er brukt fangvekster.

I forsøket er det testet ulike mengder nitrogengjødsling for å se om det kan nulle ut effekten av fangvekster, men det har de ikke klart å vise. Selv på arealene som fikk 12 kilo nitrogen per dekar, var det en forskjell på 30 til 40 kilo avling. Siden slike mengder nitrogen gjennom gjødsla gjør at plantenen ikke skal mangle noe nitrogen til veksten, er det mest sannsynlig en effekt av bedre jordstruktur, skriver Foreningen for redusert jordbearbeiding i Danmark på sine nettsider.

Annonse
Det danske forsøket viser at fangvekster høsten før vårbygg kan øke avlingene med så mye som 70 til 150 kilo per dekar. Merk at det er to blå grafer, den nederste blå linjen er den som viser effekten av "Ingen" fangvekster året før. Best effekt er det av oljereddik og vikker.

I Norsk Landbruk nummer 20 som kommer i postkassa denne uka har vi en reportasje fra Håkon Huseby i Ås som er en av de første som startet med fangvekster i Norge. Abonnerer du ikke på Norsk Landbruk i dag kan du kjøpe abonnement her.

LES OGSÅ: Fant egen vei for redusert jordbearbeiding

LES OGSÅ: Ny forskning på karbonbinding i jord

Neste artikkel

Miljøgevinst med fangvekster