Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Får støtte til å teste nytt plantevernmiddel

Grofondet-vinner Jarl Olav Rugtveit får 950 000 til miljørettet bekjempelse i frukt og bær.

 – Jeg opplever at verktøykassa vi har for å bekjempe skadegjørere, er i ferd med å bli utilstrekkelig. Flere og flere midler mister godkjenninga av ulike årsaker, sier prisvinneren.
 Foto: Privat
– Jeg opplever at verktøykassa vi har for å bekjempe skadegjørere, er i ferd med å bli utilstrekkelig. Flere og flere midler mister godkjenninga av ulike årsaker, sier prisvinneren. Foto: Privat

Grofondet skal bidra til det grønne skiftet ved å øke omsetningsverdien og forbruket av norske frukter, bær, grønnsaker og poteter. Bak Grofondet står Gartnerhallen SA, BAMA Eiendom AS og NorgesGruppen ASA. Grofondet lyste i august ut inntil én million kroner i en ekstraordinær tildelingsrunde, eksklusivt rettet mot Gartnerhallens grøntprodusenter.

Gjennom mer enn 2000 stemmer ble fruktbonde Jarl Olav Rugtveit fra Akkerhaugen, kåret til vinner. Han produserer epler og plommer, og får 950 000 kroner til å utvikle sitt prosjekt «Miljørettet bekjempelse av skadeinnsekter i frukt og bær».

– Dette er stort. Det betyr utrolig mye og gjør det mye lettere for oss å realisere prosjektet, sier Jarl Olav Rugtveit til Gartnerhallen.

Annonse

Prosjektet går ut på å teste og få godkjenning for et nytt plantevernmiddel i Norge. Middelet er 100 prosent biologisk nedbrytbart og etterlater ingen toksiske komponenter i økosystemet.

– Jeg tror at dette preparatet er framtida. Det er allerede i bruk i pære- og morellproduksjon i Sør-Amerika, og nå ser vi fram til å kunne bringe preparatet til det norske markedet. Målet er å ha alt klart til våren 2024. Jeg har stor tro på at vi vil lykkes. Det vil si, vi må lykkes, sier Rugtveit.

– Prosjektet, som vi jobber sammen med Bergfald Miljørådgivere om å realisere, er allerede i gang, og nå gjelder det å få fortgang i det. Hvis alt går som det skal, vil forprosjektet og veien mot godkjenning i Norge, ha en total kostnadsramme på cirka 1,5 millioner kroner. Får vi utfordringer med godkjenninga, eller fra etablerte produsenter av plantevernmidler, kan det bli mer krevende, forklarer han.

Leder for Grofondet, Torbjørn Billing, mener at folket har landet på en verdig vinner.

– Behovet for nye og mer miljøvennlige plantevernmidler er stort, og Rugtveits prosjekt svarer til fulle på Grofondets formål, om å bidra til grønn vekst innenfor den norske frukt- og grøntsektoren, og til det grønne skiftet, sier Billing.

Neste artikkel

(L)økonomen