Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fikk nei til nøddispensasjon på Spotlight og risknusing

Mattilsynet innvilger ikke nøddispensasjon på Spotlight Plus i kombinasjon med risknusing.

Markdag med Norsk Landbruksrådgiving og Findus i Solør Forsøk med Spotlight
Markdag med Norsk Landbruksrådgiving og Findus i Solør Forsøk med Spotlight

Mattilsynet har avslått søknad om nøddispensasjon til mekanisk risknusing i kombinasjon av Spotlight Plus, dette skriver Fagforum Potet på sine sider.

Som kjent er plantevernmiddelet Reglone faset ut som kjemisk vekstavslutter, og det har vært stor spenning rundt eventuelle kjemiske alternativer.

Tidligere i sommer kom meldinga fra Mattilsynet at plantevernmiddelet Spotlight Plus, som har det aktive middelet karfentrazonetyl, er godkjent i bruk som nedsviingsmiddel ut 2023.

Søkte om nøddispensasjon

Annonse

Godkjenninga kom imidlertid ikke uten et par restriksjoner. For eksempel kan det ikke brukes på samme skifte oftere enn hvert tredje år, og det kan ikke brukes etter mekanisk risknusing.

Etter denne nyheten valgte Norsk Landbruksrådgiving å søke Mattilsynet om nøddispensasjon, for å kunne bruke nedsviingsmiddelet etter mekanisk knusing av potetriset.

Nei til nøddispensasjon

Men Mattilsynet mener at det ikke er særlige omstendigheter som gir en nødsituasjon, da det er er innvilget dispensensasjon for bruk av plantevernmiddelet Gozai. Og sier nei til en nøddispensasjon.

«Mattilsynet vurderer at Gozai er et tilstrekkelig alternativ til Spotlight Plus, og derfor innvilges ikke søknaden om dispensasjon for bruk av Spotlight Plus i kombinasjon med risknusing, skriver Fagforum Potet.

Neste artikkel

Styrker seg på Grimme