Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Følg godt med i kornåkeren

Regntung mai og tørr juni gir økt risiko for bladflekksykdom og gulrust i kornet, skriver NIBIO.

SMITTE: Gulrust er en soppsykdom som kan blomstre opp raskt i åkeren, og gi redusert avling. Gode forhold for flere plantesykdommer gjør at NIBIO råder kornbønder til å følge godt med i åkeren. Arkivfoto: Norsk Landbruk
SMITTE: Gulrust er en soppsykdom som kan blomstre opp raskt i åkeren, og gi redusert avling. Gode forhold for flere plantesykdommer gjør at NIBIO råder kornbønder til å følge godt med i åkeren. Arkivfoto: Norsk Landbruk

Gode leveforhold for kornsykdommer har ført til at NIBIO har observert tidlige angrep av bladflekksykdommer i hveteåkre og gulrust i høsthvete i år. Heller ikke bygg har sluppet unna, og det er funnet tilfeller av byggebrunflekk og grå øyeflekk, særlig i områder rundt Oslo-fjorden.

– Det er gode vilkår for sykdomsutvikling generelt sett og da må man vurdere behov for sprøyting. Spesielt nå når det igjen kommer nedbør, sier NIBIO-forsker Andrea Ficke i en pressemelding.

HVOR STOR BETYDNING smittepresset vil ha for avlingene er foreløpig for tidlig å si, men NIBIO kan melde at blant annet gulrust er en sopp som kan gi stor avlingsreduksjon, spesielt i hvete. Det har dessuten blitt mer gulrust de siste åra, fordi planter som egentlig er resistente mot sykdommen, ikke har like god motstandsyktighet mot nye varianter av soppen. Det kan derfor bli økt behov for sprøyting, også i sorter som tidligere har blitt regnet som resistente. Det virker imidlertid som både Mirakel og Senorita fremdeles har sterk beskyttelse, skriver NIBIO.

FICKE RÅDER kornbønder til å følge med på risikomodeller og sprøyteanfebalinger på Vips, for å være å klare å treffe best mulig med plantevernet. Det ser ut til at sprøyting når symptomene begynner å vises på planta ser ut til å begrense skadeomfanget av gulrust.

– På våre forsøksfelt i Ås har gulrusten nå blomstra opp svært raskt. Men utviklinga av soppen vil være sterkt relatert til utviklingsstadiet til hveteplantene og værforholdene framover. I noen sesongar har vi sett at den ikke har utvikla seg som forventa fordi temperaturen har vært for høy i en periode, sier hun til NIBIO.

SELV OM det er viktig å sprøyte for å få kontroll på sopputbrudd, oppfordrer Ficke kornprodusenter til å variere bruken av plantevernmidler, slik at preparater med samme virkningsmekanisme ikke brukes for mange ganger per sesong, og bidrar til å bygge opp resistens.

Neste artikkel

Kritisk for høstkornet i øst