Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

For lite norsk såkorn

Redningen blir import, nye såkornarealer og rensing av eget korn.

Årets avlingssvikt har rammet kornprodusenter vel så hardt som grovfôrprodusentene.

- Uten at vi har oversikt over mengden såkorn enda, vil jeg anta at såkornprodusentene også har reduserte volumer, sier Lars Fredrik Stuve som er administrerende direktør i Norske Felleskjøp.

Prognosen for det totale kornvolumet ligger på omtrent halvparten av snittet for de siste fem årene. Situasjonen for såkorn er trolig nokså lik, og dessuten rapporterer Felleskjøpets anlegg på Holstad, som renser såkorn, om dårlig og smått korn.

- Det vil redusere volumene enda mer, sier Stuve.

Annonse

- Vi iverksatte tiltak allerede i juli da vi så hvor tørt det lå ann til å bli. Det ble søkt om tillatelse om å ta i bruk arealer som ikke tidligere har vært godkjent som såkornarealer hos Mattilsynet. Søknaden ble behandlet på rekordtid, og 3000 nye dekar blir tatt i bruk i år. Arealene er registrert som floghavrefrie i våre registere og godkjente av våre kontrollører, forteller han.

Dersom kvaliteten på kornet på de nye arealene er god nok, får disse produsentene lov å levere såkorn i år. Videre er import en del av løsningen. Utfordringen er at Sverige og Finland, som vi helst handler hos, også er rammet av den samme tørka.

- De har vanskeligheter med å dekke egne behov. Dessuten har Sverige bygget ned sine beredskapslagre over tid ettersom myndighetene ikke er villige til å finansiere slike lagre. Finland har bedre ordninger, men som sagt er det et dårlig kornår der også, meddeler Stuve.

Såkornmottakerne opplever også at flere kornbønder har tatt i vare på eget korn og renser og eventuelt beiser det for bruk som såkorn.

- Det er den tredje delen av løsningen på årets trøblete sesong, sier han.

Neste artikkel

Kornbønder skal få bedre Mirakel-oppskrift