Langvarig regnvær på høsten kan øke risikoen for at modne korn begynner å spire i aksene, noe som bryter ned stivelsen i kornet. Dermed blir bakekvaliteten forringet, og kornet må nedgraderes til fôrkorn. Derfor er motstandsdyktighet mot aksgroing en egenskap som har vært prioritert i foredlingsarbeidet siden Norge startet med hveteforedling, skriver Graminor.
Dette arbeidet har lenge gjort at det i liten grad forekommer aksgroing i norske hveteavlinger, men varmere og fuktigere vær i modningstida gjør at dette vil bli en større utfordring i årene som kommer.
For å sikre spireresistens også under endrete klimaforhold er Graminor nå i gang med foredlingsprosjekt SproutResist, i samarbeid med NMBU, NOFIMA, UiO og Strand Unikorn. Ved å hente inn data fra norske bønder, og ta i bruk genomisk seleksjon, håper Graminor å finne de genetiske mekanismene som påvirker aksgroing, slik at de kan utvikle hvetesorter som tåler varmere og fuktigere vær om høsten. Målet er at lavere volum norsk mathvete blir degradert til fôrhvete, for å øke lønnsomheten til kornprodusenten og selvforyningsgraden.