Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forsker på aksgroing

Våtere og varmere klima endrer behovet for egenskaper i matkornet. Nå vil Graminor utvikle sorter med høyere aksgroingsresistens.

GROR: Dagens hvetesorter har høy motstandsdyktighet mot aksgroing i kjølig vær, men ved høyere temperaturer på høsten vil det bli et større problem. Foto: Jan Ferstad
GROR: Dagens hvetesorter har høy motstandsdyktighet mot aksgroing i kjølig vær, men ved høyere temperaturer på høsten vil det bli et større problem. Foto: Jan Ferstad

Langvarig regnvær på høsten kan øke risikoen for at modne korn begynner å spire i aksene, noe som bryter ned stivelsen i kornet. Dermed blir bakekvaliteten forringet, og kornet må nedgraderes til fôrkorn. Derfor er motstandsdyktighet mot aksgroing en egenskap som har vært prioritert i foredlingsarbeidet siden Norge startet med hveteforedling, skriver Graminor.

Dette arbeidet har lenge gjort at det i liten grad forekommer aksgroing i norske hveteavlinger, men varmere og fuktigere vær i modningstida gjør at dette vil bli en større utfordring i årene som kommer.

Annonse

For å sikre spireresistens også under endrete klimaforhold er Graminor nå i gang med foredlingsprosjekt SproutResist, i samarbeid med NMBU, NOFIMA, UiO og Strand Unikorn. Ved å hente inn data fra norske bønder, og ta i bruk genomisk seleksjon, håper Graminor å finne de genetiske mekanismene som påvirker aksgroing, slik at de kan utvikle hvetesorter som tåler varmere og fuktigere vær om høsten. Målet er at lavere volum norsk mathvete blir degradert til fôrhvete, for å øke lønnsomheten til kornprodusenten og selvforyningsgraden.

Neste artikkel

Byggründerne