Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forsker på biokull av avfall

Biokull kan blant annet brukes til gjødsling og som fôrtilskudd til dyr. Nå vil forskerne se om det kan lages av matavfall og avløpsslam.

Kan avfallsstoffer som matavfall og avløpsslam egne seg til produksjon av biokull? Det vil forskere nå teste ut. Foto: Øystein Heggdal
Kan avfallsstoffer som matavfall og avløpsslam egne seg til produksjon av biokull? Det vil forskere nå teste ut. Foto: Øystein Heggdal

Bruk av biokull til gjødsling av jordbruksjord, er antatt å kunne bidra til å betydelig redusere klimautslipp fra landbruket, skriver ingeniørselskapet Cowi i en pressemelding.

Når biokull brukes i jord, får jorda økt vannlagringsevne og karboninnhold, det har kalkingseffekt og reduserer utslipp av nitrogen, skriver Cowi. Kullet er værhardt og kan ligge i jorda i flere hundre år, og kan øke utnyttelsen av næringsstoffer tilført fra husdyrgjødsel eller kompost.

Vanligvis produseres biokull av trevirke, men nå ønsker forskere å undersøke hvordan de kan lage biokull av organisk avfall. Gjennom prosjektet Biochar as a quality recycling-product from organic waste fractions, som er ledet av Aquateam Cowi, skal de lage biokull av ulike avfallsprodukter, som husdyrgjødsel, avløpsslam og matavfall. Hensikten er å finne ut hvordan disse produktene kan gjøres om til miljøvennlig biokull på best mulig måte, og samtidig undersøke hvilke ønskede og uønskede stoffer som blir med i det ferdige produktet.

Biokull produseres gjennom pyrolyse, som vil si at råstoffet blir forbrent ved høy temperatur, uten tilgang til oksygen. I prosessen er det mulig at uønskede stoffer som for eksempel antibiotikarester eller perfluorerte stoffer (PFAS) blir med videre i biokullet, og dermed kan forurense jorda hvis det skal brukes til gjødsling. Samtidig er det ønskelig at prosessen bevarer andre typer stoffer, som for eksempel fosfor. Derfor ønsker forskerne å undersøke hvilke stoffer som blir bevart gjennom pyrolysen, og hvilke råmaterialer som kan egne seg til produksjon av biokull.

Neste artikkel

Coop Sverige lanserer lavmetan-kjøtt