Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Første sesong med hvit asparges

Brødrene Edvart, Bernt og Anstein Freberg kan for første gang tilby hvit asparges, som selges i et utvalg Meny-butikker i Vestfold.

ROLIG START: Høstinga av den hvite aspargesen er allerede over for i år, og varte i bare to uker. Edvart Freberg i Hvasser Asparges forventer dobbel avlingsmengde til neste år. Foto: Michael Johnsen
ROLIG START: Høstinga av den hvite aspargesen er allerede over for i år, og varte i bare to uker. Edvart Freberg i Hvasser Asparges forventer dobbel avlingsmengde til neste år. Foto: Michael Johnsen

Korn- og grønnsakprodusentene har produsert grønn asparges på gården sin på Hvasser i Færder kommune siden 2014. I år har de også levert den hvite varianten av grønnsaken.

– Vi fikk en del forespørsler fra folk som ønsket å kjøpe hvit asparges, og da vi mottok Matskattstipend fra Meny på 500 000 kroner, var det bare å sette i gang, forteller Edvart Freberg til Norsk Landbruk.

ASPARGES ER EN FLERÅRIG PLANTE, som kan komme igjen i åtte til ti år, før det er behov for å plante på nytt. Samtidig trenger den et par år i jorda før den gir full avling.

– Det er viktig å ikke høste den for hardt det første året, for da klarer den ikke å få stor nok rot, og avlinga vil bli dårlig i de kommende årene, forklarer han.

Vanligvis kan asparges høstes i mai og juni, men for å unngå å overhøste de unge aspargesplantene, er den hvite aspargesen allerede ferdigplukket for sesongen.

MENS GRØNN ASPARGES vokser over jorda, er den hvite aspargesen hvit, fordi den vokser under bakken, og ikke danner klorofyll ved hjelp av sollys. For å sørge for at den ikke blir grønn, freser brødrene jord over planteraden og legger svart plast oppå.

Annonse

Utenom jordarbeidinga må det meste arbeidet med aspargesen gjøres for manuelt.

– BÅDE HØSTING OG PAKKING gjør vi for hånd, men vi har ei maskin som vasker og kutter aspargesen i lik lengde. Det finnes utstyr som kan gjøre pakkelinja mer automatisk, men da må vi nok produsere en god del større volum for å kunne forsvare en slik investering, forklarer Freberg.

I tillegg til at grønn og hvit asparges kultiveres forskjellig, kan de også skilles på smaken.

– Jeg smakte selv hvit asparges for første gang nå, og den har en søtere og rundere smak enn den grønne aspargesen, forteller han.

I år høstet brødrene fem dekar med hvit asparges, som ga en avling på omtrent 100 kilo per dekar. Til neste sesong forventer de å kunne sanke inn minst dobbelt så mye.

Neste artikkel

Uheldig for norsk grønnsakproduksjon