Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gir dispensasjon på ugressmiddel i gulrot

– Svartsøtvier i gulrotproduksjon har blitt et kjempeproblem. Denne dispensasjonen er en god nyhet for næringa, sier kulturansvarlig for gulrot Øystein Fredriksen i Gartnerhallen.

Norske gulrotprodusenter får dispensasjon av Mattilsynet til å bruke et nytt ugressmiddel. Illustrasjonsfoto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo
Norske gulrotprodusenter får dispensasjon av Mattilsynet til å bruke et nytt ugressmiddel. Illustrasjonsfoto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo

For 2020-sesongen, frem til 25 juli, får norske gulrotprodusenter lov til å benytte seg av ugressmiddelet Legacy 500 i kampen mot svartsøtvier og bergsøtvier.

Ugressartene har ifølge Norsk Landbruksrådgiving blitt en stor utfordring i radkulturer, spesielt på gulrot, pastinakk og rotpersille.

Nå er ugressmiddelet tillatt på dispensasjon av Mattilsynet, men kun på gulrot som dyrkes på friland, og ikke til bruk i pastinakk og rotpersille.

Kun for gulrot på friland

– Svartsøtvier er tøff å bekjempe, og det har blitt et økende problem med årene, sier sentral kulturansvarlig for gulrot, Øystein Fredriksen i Gartnerhallen.

Han er selv gulrotprodusent i Færvik, like utenfor Arendal, men vil ikke omfattes av dispensasjonen, siden han driver med tidligproduksjon under plast, og klarer å overvåke og håndtere ugresset til en viss grad.

– Utfordringen med svartsøtvier er størst for frilandsprodusenter, da ugresset spirer seint og ikke tas gjennom det vanlige plantevernprogrammet. Og siden frilandsprodusenter dekker åkrene med nett for å hindre skadelige insekter, mister man gjerne oversikt over ugrassitusjonen under nettet, forklarer Fredriksen.

– Ugressfrø kan komme gjennom såvarer

Annonse

Det er Norsk Landbruksrådgiving som står bak dispensasjonssøknaden til Mattilsynet. I søknaden fortelles det om flere dyrkere på Østlandet som ikke kan dyrke, eller har redusert arealene, fordi ugressproblemet har blitt uhåndterbart.

Det heter også at svartsøtvier kommer til landet blant annet gjennom fuglefrø og forurenset såvare.

Arne Gillund i såvareleverandøren Norgro forteller til Norsk Landbruk at renhetsverdiene på såvare til gulrot er på 0,01 prosent. Alt av såvare til gulrot blir importert fra utlandet.

– Det har vært diverse frøpartier, lenger bak i tid, som har hatt noe innblanding av ugress. Men aldri over denne grenseverdien, forsikrer Gillund.

– Kombinert med mindre effektive ugressmidler og et varmere klima, gjør at svartsøtvier er et økende problem i gulrotproduksjon. Også på steder som Trøndelag og Innlandet, der vi ikke har sett det tidligere, forteller Gillund.

Kan gi skade og reduksjon i avling

Når det kommer til bruk av preparatet anbefaler Norsk Landbruksrådgiving produsenter å bruke rådgiver for valg av dose, blanding og eventuelt andre forhold man må ta høyde for.

– Det er viktig å være klar over utfordringene med ugrasmiddelet, det er flere forhold som kan gi skade og reduksjon i plantetall og avling, skriver rådgivinga på sine nettsider.

Neste artikkel

Syngenta satser biologisk