Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Grasprotein kan fungere til gris

Forskere hos NLR Innlandet og Norsvin med lovende resultater.

Her slås gras i forsøksfeltene på Hedmarken. Junigraset ga størst proteininnhold i grassafta. Foto: Wout Mutsaers.
Her slås gras i forsøksfeltene på Hedmarken. Junigraset ga størst proteininnhold i grassafta. Foto: Wout Mutsaers.

Norsk Landbruk har tidligere omtalt prosjektet som sommeren 2016 ble satt i gang av rådgiver på svin og svinefôr Wout Mutsaers hos NLR Innlandet. Nå foreligger den første rapporten fra forsøket.

NY PROTEINKILDE

Målet med undersøkelsene har vært å se om protein fra gras kan erstatte eller supplere andre proteinkilder som brukes i kraftfôr til griser, for eksempel soya. I følge Mutsaers og forsker hos Norsvin Eli Gjerlaug Enger er det tre hovedutfordringer som må løses for at gras skal kunne bli en proteinråvare til gris.

- For det første må tungt og lettfordøyelige næringskomponenter i graset separeres. Videre må de lettfordøyelige næringskomponentene stabiliseres slik at de ikke brytes ned og går tapt. Det må også produseres et visst kvantum med essensielle aminosyrer per arealenhet, skriver de.

Les også: Østfold-bønder vil erstatte soya med rista åkerbønner.

PASSENDE FOR SVINA

En egnet presse har blitt brukt for å skille grassafta fra trevlene, og for å stabilisere næringsstoffene har de funnet ut at organisk syre fungerer best. Resultatene fra graset, som er høstet to ulike steder på Hedmarken, viser en produksjon av grassaft med 25 -30 prosent protein i tørrstoffet.

- Med en gjennomsnittlig tørrstoffprosent på sju prosent og en produksjon av fire tonn grassaft per dekar, fikk vi en avling som i gjennomsnitt ga 80 kg protein per dekar, forteller forskerne.

Aminosyreprofilen til grassafta passer også i følge de to godt til svinefôr.

FORSKER VIDERE

Annonse

Det skal jobbes videre med utvinningen av grasprotein til gris i 2017 gjennom et prosjekt som er finansiert via Innovasjonsmidler i Arena Heidner på Hamar og samarbeidspartnerne NIBIO, Nortura, Norsvin, Felleskjøpet Fôrutvikling og Miljøfôr Norge. Arbeidet skal blant annet omfatte et fullskala slaktegrisforsøk med påfølgende test av svinekjøttprodukter.

Du kan lese mer om dette forsøket i Norsk Landbruk nummer 01/02 som kommer ut helt i starten av februar.

Hvis du ikke allerede abonnerer anbefaler vi deg å klikke her!

LES OGSÅ: Suksesshistorien om norsk soyaimport.

LES OGSÅ: Mer protein i dansk korn.

Neste artikkel

Går i bresjen for høyere norskandel