Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ha is i magen, Trøndere.

Endelig kommer finværet til Trøndelag. Likevel oppfordrer NLR kornbøndene til å vente litt med treskinga.

En nervepirrende høst for de trønderske kornbøndene, kan heldigvis ligge an til å få en bedre slutt enn fryktet. Foto: Dag Idar Jøsang
En nervepirrende høst for de trønderske kornbøndene, kan heldigvis ligge an til å få en bedre slutt enn fryktet. Foto: Dag Idar Jøsang

Etter en trøblete oppstart på høsten for Trøndelags kornbønder, kan det endelig se ut til at det går rette veien med været. Siden det aller meste av kornet i fylket fremdeles står på jordet, er Norsk Landbruksrådgiving Trøndelag bekymra for at det kan bli hektisk på kornmottakene når svært mange skal begynne å treske samtidig. Hvis det er mange på en gang som kommer til kornmottaket med korn med vanninnhold over 30 prosent, kan det bli propp på mølla, og utfordringer med logistikken. Derfor oppfordrer de nå kornbøndene til å ha litt is i magen, og la kornet stå litt i finværet slik at det får tørka seg litt før tresking.

LOVENDE LANGTIDSVARSEL

NLR melder at det foreløpig ser ut som værvarselet på yr kan love godt vær en stund framover, og så lenge værmeldinga holder seg, har de flere gode argumenter for hvorfor det kan være lurt å drøye treskinga litt. I tillegg til å unngå propp og ikke overstige mottakskapasiteten, kan litt is i magen også sørge for at kornkvaliteten ved levering blir bedre. Treskeren vil også ha større kapasitet når kornet er tørrere, og det vil bli mindre jordpakking hvis jordet har fått tørke opp litt før det kjøres.

KORNET KAN MELLOMLAGRES

Annonse

Dersom det er trøblete å få levert kornet, kan et betonggulv også fungere som et midlertidig lager, skriver NLR. Da vil kornets vanninnhold og temperatur avgjøre hvor mange dager det er forsvarlig å mellomlagre kornet før det må leveres på mølla. For eksempel vil vanninnhold på 23 prosent, og korntemperatur på 16 grader tilsi at kornet kan ligge i maksimalt fire dager.

Hvis kapasiteten på tørka di begynner å bli sprengt anbefaler NLR å kjøre vifta så lenge korntemperaturen er høyere enn utetemperaturen. Det samme gjelder dersom vanninnholdet er høyere enn 21 prosent. Dessuten vil røring i kornet bidra til at det tørker raskere.

Neste artikkel

Kornproduksjon i et våtere klima