Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Halverer behovet for sprøyting mot tørråte

USA godkjenner tre GMO-potetsorter som kan motstå tørråtepatogen.

Det amerikanske selskapet Simplot mener at deres andre generasjon GMO-poteter bare trenger halvparten så mye tørråtesprøyting. Illustrasjonsfoto: Colorbox
Det amerikanske selskapet Simplot mener at deres andre generasjon GMO-poteter bare trenger halvparten så mye tørråtesprøyting. Illustrasjonsfoto: Colorbox

Amerikanske myndigheter har nå godkjent tre potetsorter som er genetisk konstruert for å motstå patogenet som ga tørråte og forårsaket hungersnøden i Irland midt på 1800-tallet.

Potetene er både trygge å dyrke og spise, har føderale amerikanske myndigheter slått fast. Selskapet J.R. Simplot Company i Idaho har fått tillatelse til å plante potetene om våren og selge dem om høsten, skriver Potato News Today.

De tre potetsortene, Russet Burbank, Ranger Russet og Atlantic, har tidligere blitt godkjent av det amerikanske landbruksdepartementet.

Annonse

I godkjenningssøknaden har Simplot vist at potetene bare inneholder potetgener, og at genet som gjør potetene resistente mot tørråte kommer fra en argentinsk potetsort som har et naturlig forsvar mot tørråte.

Tørråte er et stort problem for potetdyrkere over hele verden, og spesielt i regioner med fuktig klima. I kampen mot tørråte sprøytes potetene gjerne en gang i uka med et soppdrepende plantevernmiddel.

I følge Simplot halveres behovet for sprøyting med de nye potetene. I tillegg er potetene også mindre utsatt for blåmerker og svarte flekker, de har forbedret lagringskapasitet og mindre utsatt for å danne danne akrylamid når potetene tilberedes ved høye temperaturer.

Den siste godkjenningen av Simplot sine poteter gjelder den andre generasjonen Innate-poteter. Selskapet er nå i gang med en tredje generasjon som skal ha enda bedre resistens mot tørråte, og dermed redusere behovet for plantevernmiddel ytterligere. Også her er alle genene som blir brukt fra potetsorter.

Neste artikkel

Ingen ulovlige rester av plantevernmidler i norsk mat