Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Havreprisen til Nordre Follo

71 TRAILERLASS: 4241 tonn havre som ble dyrket i Nordre Follo i 2020. Foto: Marie Hatlevoll/Bondebladet.
71 TRAILERLASS: 4241 tonn havre som ble dyrket i Nordre Follo i 2020. Foto: Marie Hatlevoll/Bondebladet.

Nordre Follo valgte havrerisla, som er havreplanten sitt aks, som motiv på kommunevåpenet etter at Ski og Oppegård ble slått sammen i 2020. For dette får de tildelt havreprisen for 2021, forteller Felleskjøpet i en pressemelding.

– Vi setter pris på at Nordre Follo har valgt havre, som er en av Norges viktigste kulturplanter og en meget sunn matplante i sitt kommunevåpen, sier Åsmund Bjørnstad.

Han er leder av Norsk Havreforening, en ideell forening hvor målet er å fremme medlemmenes interesser innen dyrking, foredling, produktutvikling, forskning og salg av havre. Medlemmer er Felleskjøpet Agri, Lantmannen Cerealia, Norgesmøllene, Fiskå Mølle, Nibio, Nofima og Strand Unikorn med flere.

– Nordre Follo er en viktig produsent av havre, og 69 kornbønder i kommunen har levert havre de siste årene, så kommunevåpenet gir også en god beskrivelse av aktiviteten i kommunen. I 2020 ble det levert 17,7 tusen tonn korn fra Nordre Follo, og en fjerdedel av dette var havre, sier Bjørnstad.

– Havreakset ble valgt fordi jordbruk og fruktbarhet har vært viktig i begge kommuner i lang tid. Det representerer livets eller årets syklus og et fruktbart samfunn der mennesker kan vokse og leve. Havreaks representerer også et bærekraftig samfunn med trygge og gode vekstmuligheter, sier ordfører Hanne Opdan (Ap), som ble valgt til Nordre Follos første ordfører i 2019.

UTDELING: Prisen er bildet «Havre i solnedgang», foto Bjørn Tore Paulen, og det er Åsmund Bjørnstad som deler ut prisen til ordfører Hanne Opdan.Foto: Felleskjøpet.
UTDELING: Prisen er bildet «Havre i solnedgang», foto Bjørn Tore Paulen, og det er Åsmund Bjørnstad som deler ut prisen til ordfører Hanne Opdan.Foto: Felleskjøpet.
Annonse

Kan mette hele Norges befolkning en hel dag

4241 tonn havre som ble dyrket i Nordre Follo i 2020 fyller 71 trailerlass. Havren kunne gitt alle innbyggere i Norge havregrøt til frokost, lunsj og middag en dag i året. Norge er totalt sett selvforsynt med mathavre.

Havren fra Nordre Follo blir brukt til produksjon av havregryn og havremel hos i Moss og Skien, og en god del blir også til kraftfôr til norske husdyr på Felleskjøpets anlegg på Kambo.

- Havre er Norges mest brukte matkorn etter hvete, forbruket har økt hvert år i lang tid, og en gjennomsnittsnordmann spiser 7,5 kg havre i løpet av året. Havre er rimelig og godt, og den er i tillegg gunstig for å regulere både kolesterol og blodsukker, sier Bjørnstad.

- Havre har store utviklingsmuligheter som råstoff både til mat og kosmetikk. Vi har samlet store aktører fra dagligvarebransjen, næringsaktører og forskningsinstitusjoner, og vi satser på å bidra til grønn omstilling, sier Per Christian Rålm, som er sekretariatsleder for Partnerskapet for norsk matkorn og proteinvekster og bosatt i Nordre Follo.

Neste artikkel

Slik lykkes man med Karbon Agro