Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Her spirte Ottars vårhvete

... så ringte jordeieren og meldte om arkeologiske utgravinger.

Foto: privat
Foto: privat

Omtrent 20 dekar med vårhvete av sorten Mirakel er ødelagt etter at Ottar Eliassen fikk arkeolog på «besøk» på leiejorda si.

– Det var en sjokkopplevelse. Når du har jobbet x-antall timer med våronna, så får du tre dagers varsel om at arkeologen kommer og graver opp halve jordet. Det var en rar følelse og jeg ga opp uten å protestere, forteller Ottar Eliassen til Norsk Landbruk.

Det var Sarpsborg Arbeiderblad som først omtalte saken.

Skal bygge flerbrukshall

Ottar Eliassen er kornprodusent i Sarpsborg. Her dyrker han vårhvete og bygg på til sammen 200 dekar, hvorav 140 dekar er leiejord.

Det var siste fredag i april at kornprodusenten fikk varsel om at det skulle gjøres arkeologiske utgravinger, på jordstykket som han leier av Sarpsborg kommune.

På jorda skal det nemlig bygges en flerbrukshall i samarbeid med Fredrikstad kommune, og Viken fylkeskommune, og det krever arkeologiske undersøkelser i forkant.

– Men da jeg fikk beskjed om undersøkelsene, var jeg allerede ferdig med våronna, og vårhveten hadde begynt å spire. Vi har hatt godt vær og jeg var ferdig allerede i påska dette året, forteller Eliassen til Norsk Landbruk.

Annonse

– Beklager sein beskjed

Trond Henning Klausen, som jobber innen eiendomsseksjonen i Sarpsborg kommune, har forståelse for Eliassens frustrasjon. Han synes det er beklagelig at beskjeden om undersøkelsene kom så sent.

– Vi fikk beskjed av konsulentselskapet sent den ene uka, at arkeologen kom mandagen etter. Da hadde driveren allerede kjørt våronna, sier Klausen til Norsk Landbruk.

– Utfordringen med byggeprosjektet er at det er mange aktører inn i bildet. Og da kan det skje at kommunikasjonen går litt seint mellom oss, legger han til.

Vil få erstatning

Etter en befaring sammen med representanter fra kommuneadministrasjonen ligger det nå an til at Eliassen vil få dekket alle kostnadene, slik at han kan kjøre våronna på nytt. Det er kornprodusenten veldig glad for.

– Vi har lagt en plan om å sprøyte ned med glyfosat i dag, harve fredag, og hvis været holder seg, skal vi så Mirakel på nytt til helga, sier Eliassen til Norsk Landbruk.

Både produsent og kommune er glad for at dette skjedde såpass tidlig i sesongen, at arbeidet kan gjøres på nytt igjen.

– Hadde vi fått beskjed om arkeologiske undersøkelser senere i sesongen, hadde vi avventet til etter tresking, forsikrer Klausen i kommunen.

Neste artikkel

Markdag på Norges største demofelt