Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

John Deere vs. Claas?

Tresker-utfordringen som ble til en konkurranse

John Deere og Felleskjøpet har utfordret bønder og entreprenører til treskerduell med deres nye T-serie. Nå har Norwegian Agro Machinery og Claas meldt seg på og vil duellere med John Deere.
John Deere og Felleskjøpet har utfordret bønder og entreprenører til treskerduell med deres nye T-serie. Nå har Norwegian Agro Machinery og Claas meldt seg på og vil duellere med John Deere.

– Det var ikke ment som at dette skulle bli en kamp mellom ulike merker. Tresker-utfordringa er et markedsføringskonsept som John Deere har kjørt i tilnærmet alle land i Europa de siste to årene, og gjøres for at vi skal kunne møte nye kunder, sier kategorileder for John Deere i Felleskjøpet Bård Svarstad.

Tidligere i juni inviterte Felleskjøpet bønder med Claas eller New Holland skurtreskere til konkurranse. Treskere av tilsvarende modell som John Deeres T-serie skulle måle krefter i åkeren og konkurransen går ut på å kjøre med samme hastighet side om side samme dag; den som legger igjen minst spillkorn har vunnet.

John Deere er så sikre på at de er best at de har lovet ut en premie på 150 000 kroner til det merket som slår dem.

1. juli kom det imidlertid et svar fra Norwegian Agro Machinery (NAM) og Ingar Høgmoen som gjerne vil måle krefter med John Deere, men på litt andre premisser.

– Vi syntes det var litt urettferdig at John Deere skal komme hjem til gårdbrukere med et topptrent fabrikkteam som kjenner alle innstillingsmuligheter, sier Høgmoen.

Ingar Høgmoen i Norwegian Agro Machinery vil gjerne duellere mot John Deere, men på egne premisser.
Ingar Høgmoen i Norwegian Agro Machinery vil gjerne duellere mot John Deere, men på egne premisser.

For det var et av kriteriene til John Deere; verken forhandlere eller ansatte i et av de konkurrerende merkene skulle få lov til å stille. Derfor foreslår NA at produktsjefene sjøl bretter opp ermene og setter seg bak rattet på hver sin tresker i Vestfold en gang mellom 15. august og 15. september.

– Vi vil også endre målinga fra spillkorn til hvor raskt det er mulig å kjøre med maks en prosent spill, en prosent skadde kjerner og maks en prosent urenheter i tanken. Hastigheten økes felt for felt inntil en av disse parameterne overgås. Det er jo det som har noe å si for gårdbrukeren, mener Høgmoen.

Men når Norsk Landbruk ringer kategorileder for John Deere i Felleskjøpet Bård Svarstad dagen etter NAM-utfordringen, har han enda ikke helt bestemt seg for om de skal stille mot Claas på deres premisser.

– Vi gjennomfører vår utfordring som planlagt, så får vi se hva vi svarer Claas. Det er ikke sånn at vi inviterer andre merker til demokjøring av maskinene våre når vi drar på besøk til en gårdbruker, sier Svarstad.

Bård Svarstad i Felleskjøpet forklarer det aldri var meningen at utfordringen deres skulle bli til en konkurranse.
Bård Svarstad i Felleskjøpet forklarer det aldri var meningen at utfordringen deres skulle bli til en konkurranse.
Annonse

Gitt at premissene i John Deeres regelverk for utfordringen skal gjelde virker det være ganske vanskelig å innkassere premien på 150 000 kroner, da John Deere hittil ikke har måtte betalt ut premien i dueller som er avholdt andre steder i Europa.

– Vi utlyste ikke denne utfordringen for å egle til konkurranse mellom forhandlerne, det er rett og slett markedsføring og kundekontakt. Vi vil vise kundene hva våre maskiner er gode for i felt. Jeg er ikke fan av konkurranser på dette viset og vil at vi forhandlerne skal ha en god tone oss imellom. Dette gjøres ikke for å henge ut noen sier Svarstad.

Her er hvordan NAM sitt regleverk ville vært forskjellig fra John Deeres regelverk, om Felleskjøpet tok utfordringen:

*Vanninnhold på 25 prosent eller lavere, ikke 20 prosent.

*Maks spill på 1 prosent, ikke 3,5 prosent.

*Treske flere typer avling som hvete, bygg, havre raps, og ikke kun hvete.

*De to treskerne skal treske i lik hastighet, felt for felt, med maks 1 prosent spill, maks 1 prosent skade eller knuste kjerner og maks 1 prosent urenheter i tanken.

*For hvert felt økes hastigheten, inntil en av disse tre parameterne overgås. Den som klarer høyest hastighet uten å overstige en av maksgrensene kåres til vinner

*Halmen skal legges igjen og agnsprederen skal kobles ut, slik at alt av spill blir samlet og målt

– Vi synes det hadde gjort regelverket litt mer rettferdig og litt mer gjeldende for norske forhold, sier Høgmoen.

Så får tiden vise om det blir Claas vs. John Deere treskerduell til høsten.

Neste artikkel

Sampo sier opp samarbeidet med Eikmaskin