Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Justerer innreiseregler for grønt-arbeidere

På grunn av strenge innreiserestriksjoner er mange bønder bekymret for om de vil klare å få sommerens avlinger i hus. En liten justering av reglene vil forhåpentligvis gjøre det noe enklere å få tak i kompetente hender.

FRYKT: Mange er redde for at store verdier kan gå tapt i sommer, om det ikke blir gjort lettere å få inn kompetent arbeidskraft. Foto: Stian Eide
FRYKT: Mange er redde for at store verdier kan gå tapt i sommer, om det ikke blir gjort lettere å få inn kompetent arbeidskraft. Foto: Stian Eide

På grunn av den pågående pandemien og risiko for import av nye mutanter av koronaviruset, er reglene for hvem som får lov til å reise inn i landet, strenge. Dette fører til problemer for landbruket og særlig grøntnæringa, som har et stort behov for utenlandsk arbeidskraft. Derfor iverksatte Landbruksdirektoratet en søknadsordning fra slutten av mars, hvor grøntprodusenter kan søke om unntak fra restriksjonene for arbeidskraft som er stengt nødvendig for å opprettholde nødvendig drift, skriver Landbruksdirektoratet på sine sider.

Terskelen for hva som er ansett som kritisk arbeidskraft er satt svært høyt, og hittil har det kun blitt godkjent unntak for arbeidstakere som har jobbet i bedriften tidligere, eller som kan vise til dokumentasjon på relevant utdanning. For å gjøre det enklere å få tak i nok kompetente hender, åpner Landbruksdirektoratet nå også for at tre års relevant praktisk erfaring fra andre foretak i grøntnæringa, skal kunne gi grunnlag for innreise.

De som kan søke om unntak er foretak som produserer poteter, grønnsaker, frukt eller bær, og arbeidsgiver må sende inn et eget skjema per arbeidstaker. Siden mars i år har Landbruksdirektoratet hittil godkjent godt over 2000 søknader om unntak fra innreisereglene, mens rundt 300 søknader har fått avslag.

Neste artikkel

Oppfordrer alle som var på Agroteknikk til å teste seg