Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kan man vanne kornet nå?

Alternativet til de som ikke kan vanne er å folde hendene i bønn.

Det er bare å rulle ut vannslangene for å vanne kornet for de som har mulighet til det. Foto: Pernille Mengshoel

I mange nyspirte åkre begynner plantene nå å tørste etter vann, men det eneste meterologene har å by på i værmeldingene i åtte dager framover er mer sol og varme.

Det Pernille Mengshoel, som er hjemme på Nes i Hedmar for å være med i våronna, lurer på om de bør tenke på å dra fram vanningsmaskinene for å unngå at de spede spirene tørker ut.

Vi videreformilder spørsmålet til Jan Stabbetorp, som er nestoren blant rådgiverne til Norsk Landbruksrådgiving på Romerike. Hans svar er relativt enkelt.

– Ja, jeg mener at det er fornuftig å forberede seg på vanning for de få som har mulighet til å vanne. Jeg vil ikke anbefale å vanne på ettbladstadiet, men la det bli litt plantedekke først. De fleste steder vil det være råme en stund til.

– Når man vanner på naken jord kan man fort ødelegge jordstrukturen, slik at man får dårligere rotutvikling som igjen gjør at man blir mer utsatt for tørke seinere. Ofte er det gunstig med en tørr periode i starten, slik at røttene søker nedover i jorda etter vann, sier han.

Jan Stabbetorp i Norsk Landbruksrådgiving på Romerike har aldri opplevd en så varm og tørr mai tidligere. Foto: Camilla Mellemstrand

Det er også mindre fare for å ødelegge jordstrukturen om man vanner på morenejord enn på leirholdig jord.

Annonse

– Morenejord tåler adskillig mer enn leirjord. Der er jordstrukturen ofte stabil og god, men på leirjord vil jeg være redd for å vanne med store vanningsmaskiner som gir mye vann på kort tid, sier Stabbetorp.

De som ikke har mulighet til å vanne, og det er de fleste, har ikke rådgiveren så mange gode råd til.

– Det eneste de kan gjøre er å be, sier han lakonisk.

Rådgiveren ser ganske dystert på mulighetene for et godt kornår på Østlandet dersom værprognosene slår til. I stedet for at plantene busker seg fører varmen til at den vegetative fasen går veldig fort, og resultatet blir en tynn åker.

– Det har vært en veldig spesiell mai-måned, med varme som om det var juli. Jeg er ikke mer enn 64 år, men har aldri opplevd noe i nærheten av dette før. Det er ganske spesielt at deler av gården kan stå under vann på grunn av flom, mens det er tørke på andre deler av gården.

Om metereologene får rett i sine varsler kan vi se langt etter fyldige kornåkre mange steder i landet denne høsten. Foto: Dag Idar Jøsang

En av bekymringene er at varme tradisjonelt fører til at vi får en insektssommer. Noen bønder har allerede harvet opp oljevekståkre på grunn av jordloppeangrep. I tillegg er det en del steder der høstkornet ikke har klart seg.

– Mye av høstkornet er elendig og en del av det har blitt tatt opp igjen. Noen steder der det er planert leire har det ikke vært spireråme i det hele tatt. Vi har hatt tre gode kornår, men får nok ikke et fjerde, sier Jan Stabbetorp.

Neste artikkel

Verdens første genredigerte-hvete