Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kaster kveka til himmels

Å få kvekerøttene opp på bakken rett en frostnatt er det ideelle

Molda blir effektivt slått av kvekerøttene, slik at de flyr høyt og lander sist. Når de ligger oppå bakken kan de tørke og fryse ut. Foto: Dag Idar Jøsang

Med tusen omdrein­inger i minuttet graver biorotoren seg gjennom jorda og kaster både jord og kveke høyt til værs. Når den lander, skal kveka aller helst fryses ut.

Den økologiske måten å bekjempe kveke på starter med en runde med harva. Målet er å løfte kvekerøttene nærmere overflata. Hvis kultivatoren har få rekker og lang avstand mellom tindene kan det være nødvendig å harve to ganger.

Harva må under pløyesålen for å få løfta kvekerøttene opp før man kjører med biorotoren.

Det viktige er at tindene jobber dypere enn kvekerøttene, og at gåseføtter er fy-fy.

– Gåseføttene river i stykker kvekerøttene i stedet for å få dem opp hele. Den kultivatoren vi lager, er tre meter lang, har fem rekker og tinder for hver 15. centimeter, forklarer Leo Pedersen, som er konstruktør og eier av Lundes Maskincenter i Danmark.

Etter at åkeren har fått tørket litt kan man kjøre på med biorotoren. Det er voldsomme krefter i sving når biorotoren senkes ned i jorda med tusen omdreininger i minuttet, så moldspruten står og aller høyest svever de lette planterestene.

Leo Pedersen på leit etter kveke i åkeren til Ole Røed etter en gjennomkjøring med biorotoren.

De 90 tennene i åtte millimeter tykt Hardox extreme-stål skal slå jorda av røttene, slik at det ikke er noe sted å hente vann eller næring der de ligger oppå bakken. Plantene vil da tørke ut og dø.

Annonse

En enda sikrere død vil ugraset lide dersom det blir liggende der en frostnatt. I minusgrader, og uten beskyttende jord rundt seg, fryser planta ihjel.

En tre meter brei biorotor har 90 åttemillimeters tenner laget i Hardox extreme-stål.

Pedersen forteller at jord og kveke skilles lettest når jorda er tørr. Samtidig har det aldri vært en forutsetning for den danske produsenten. Heller ikke i Danmark pleier det å gå ei uke mellom regnbygene.

I tillegg til å være et verktøy for økologisk kvekebekjempelse, er biorotoren også en effektiv maskin når man skal legge om eng. Med tre til fem centimeters arbeidsdybde rives graset opp med røtter og legger seg oppå jorda.

Biorotoren kan også brukes når man skal legge om enga.

– Jeg kommer til å prøve å gjøre det, og da vil jeg ha en tank med melkesyrebakterier framme på traktoren for å sprøyte på graset, slik at det er med å hjelpe komposteringa, sier Thorbjørn Lund i Lundtek Landbruksteknikk, som importerer biorotoren til Norge.

Du leser mer om biorotoren i Norsk Landbruk nummer 20.

Neste artikkel

Dansker vil ha fart i redusert jordarbeiding