Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kjemper om pris på 250 000 kroner

Salat, potet, tomat, reinkjøtt og “sjitne gulerøde” nominert til innovasjonspris

Møkkete gulrøtter (eller sjidne gulerøde, som det heter) fra Jone Wiig på Jæren, innovativ potetproduksjon fra Bjertnæs & Hoel eller Rørosrein stikker av med Innovasjon Norge-premien på 250 000 kroner i januar. Foto: Innovasjon Norge.

– Vi sitter igjen med tre svært gode og spennende bedrifter til årets pris. Konkurransen er knallhard noe som synliggjør mangfoldet og gründer-ånda blant gårdsrelaterte næringer i hele landet. Å velge en vinner kommer ikke til å bli enkelt, men det er en takknemlig oppgave å velge mellom så gode og interessante kandidater, sier direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth i en pressemelding.

Prisen skal deles ut i Berlin den 18. januar i under Grüne Woche-festivalen av Jon Georg Dahle og Inger Solberg i Innovasjon Norge. Vinneren reiser hjem fra Tyskland med en førstepremie på 250 000 kroner.

Bedriftsutviklingsprisen het tidligere Bygdeutviklingsprisen og har vært delt ut hvert år siden 1997, og det kåres fylkesvise vinnere som mottar en premie på 50 000 kroner. Disse fylkesvinnerne går videre til den nasjonale konkurransen og prisen skal deles ut til en virksomhet som har etablert en innovativ og bærekraftig bedrift med basis i bygdas og landbrukets ressurser.

– Jeg er imponert over hva landbruket kan vise til av godt og lønnsomt entreprenørskap. De tre nominerte til den nasjonale Bedriftsutviklingsprisen i 2017 er gode eksempler på nyskaping og kreativitet i reinsdrift- og grøntnæringa, sier Dale.

– Dette er til stor inspirasjon for oss. Det er ei spennende tid der vi opplever at interessen for mat øker. Samtidig er det mange svært dyktige matprodusenter som gjør stor innsats for norsk landbruk. Det gjør det spesielt hyggelig å bli trekt fra, sier Åsmund Bjertnæs.

Han og firmaet Bjertnæs & Hoel har gjort butikk ut av noe så enkelt og i utgangspunktet billig som potet. De har drevet med produktutvikling, merkevarebygging og fått på plass en landsdekkende distribusjon av småpoteter. Hovedproduksjon deres er isbergsalat, hjertesalat og småpotet og omsetningen går gjennom Bama og Gartnerhallen til dagligvarebutikkene og til restauranter.

Sjidne gulerøde

– Vi er veldig stolte og ydmyke over å ha blitt nominert og det gir en enorm motivasjon til å arbeide videre med arbeidet med å fremme de norske “skikkelige” råvarene. Det sier jo at vi har gjort noe riktig de siste årene. Jeg tror nordmenn er i ferd med å forstå hva norsk produksjon er og villige til å betale mer for «sjikkelig, ekta og ærlig mat», sier Jone Wiig.

Annonse

Wiig har drevet med agurk siden 1997, og tok over familiegården nå i vår. I drivhusene produserer han og familien hans agurk året rundt, og dekker en stor andel av vestlandets agurk-forbruk. På friland driver de med blomkål, kålrabi, kinakål og da nødvendigvis gulrot.

I januar 2016 vant Jone og resten av familien både publikumsprisen og kategorien «Norske Grønne» på kåringen Det Norske Måltid for deres «Sjitne gulrøtter», som de nå er nominert til Bygdeutviklingsprisen for. Det er noe så enkelt som uvaska gulrøtter produsert, pakket og levert av grønnsaksprodusenten ved jærkysten.

–Far har vært veldig bestemt; de beste gulrøttene er de som er uvaska og vi har bygd opp en merkevare rundt nettopp det, fortalte Jone da Norsk Landbruk var der før jul i fjor.

Første reinsbedrift til finalen

– Vi i Rørosrein er svært takknemlige for å få en slik utmerking. Dette er en flott anerkjennelse av det arbeidet som har vært lagt ned i bedriften vår i mange år, særlig av alle våre flinke ansatte. Vi har hele tiden satset på kvalitet og er heldige som får arbeide og leve med reinen og vi er veldig stolte over vår samiske kulturarv, sier Eva Nordfjell.

Rørosrein eies av to sørsamiske familier og det er altså første gang en virksomhet innen reinsdrift er nominert til bedriftsutviklingsprisen. Hos Rørosrein har de bygd opp et produksjonslokale og ei koie der det blir tilbudt servering til slutta lag og kulturhistorie og opplevelser som for eksempel reinkjøring.

Rørosrein får også skryt for å holde i hevd reinsdrift på naturens premisser og de er dyktige og viktige ambassadører og rollemodeller for sørsamisk miljø og kultur blant annet gjennom TV-serien 8 årstider, skriver Innovasjon Norge.

Neste artikkel

Jarles beste gründertips