Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lanserer gjenvunnet strekkfilm til balling

Gjenvinningsaktøren Geminor deltar i utviklingen av en ny type strekkfilm utviklet av 100 prosent gjenvunnet råvare. Det nye plastproduktet er hovedsakelig basert på plast fra norsk landbruk.

Gjenvinningsselskapet Geminor har funnet en måte å resirkulere rundballeplast. Foto: Geminor
Gjenvinningsselskapet Geminor har funnet en måte å resirkulere rundballeplast. Foto: Geminor

Flere tusen tonn balleplast blir årlig benyttet og kastet i landbruket når dyrefor skal konserveres og lagres for vinterbruk. Landbruksplasten som brukes til ballingen er en gjenvinnbar og svært slitesterk plasttype, skriver Geminor i en pressemelding.

– Etter lang tids tilrettelegging har Geminor nå utviklet en sirkulær løsning for denne plasten, forteller Bjørn Håland, Account and Development Manager i Geminor.

– Vi har lenge håndtert plastavfall fra landbruket, og har like lenge ønsket oss en god og klimavennlig løsning for avsetning på disse plastvolumene. Sammen med flere partnere har vi funnet frem til en prosess som sikrer en fullstendig og effektiv gjenbruk av plasten, sier Håland.

Bjørn Håland, Account and Development Manager i Geminor. Foto: Geminor
Bjørn Håland, Account and Development Manager i Geminor. Foto: Geminor
Annonse

Geminor henter brukt strekkfilm fra avfallsanlegganlegg over hele Norge. Plasten sendes deretter til produksjonsfabrikker i utlandet der den blir kvalitetskontollert og går igjennom en vask- og klargjøringsprosess. Plasten blir deretter granulert og kvernet, og ender som råstoff i en produksjonsprosess av ny strekkfilm til balling.

– Vi har vært igjennom en grundig prosess der vi har testet den resirkulerte plastfilmen med tanke på blant annet UV-bestandighet, strekkfasthet, punkteringssikkerhet og håndtering. Vi har også testet den i produksjonsklima fra -20 grader til +30 grader, og sammen med våre partnere har vi funnet fram til et produkt som fungerer svært godt, sier Håland i pressemeldinga.

– Kvalitetsmessig står ikke vår resirkulerte balleplast tilbake for plast fra jomfruelige råvarer. Prisen på gjenvunnet materiale er også hyggelig, noe som gjør dette lønnsomt for alle parter. Hensikten er at det skal gi mening for brukere av balleplast å gå for gjenvunnet plast. Vårt ønske er få til en varig og økonomisk fornuftig løsning innen gjenbruk av plast, avslutter han.

Geminor AS er et internasjonalt gjenvinningsselskap som sørger for material- og energigjenvinning av ulike typer avfall i det Europeiske markedet. Geminor håndterer alt fra farlig avfall, avfallstrevirke, papir, papp, plast med mer, og har behandlingsanlegg og kontorer i flere europeiske land, inkludert Norge. Selskapet håndterer mer enn 2 millioner tonn avfall årlig og omsetter for rundt 180 millioner euro.

Neste artikkel

Debioprisen til de Haes gartneri