Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Leif Johann fikk rojalt besøk i potetåkeren

Kongen fikk se de råtne flom-potetene til Leif Johann.

Potetbonde Leif Joahnn Rugsland fikk besøk av Hans Majestet Kong Harald i potetåkeren. Kongen ønsket å se skadene etter de store høstflommene i oktober. Foto: Bondelagets Agderkontor/Finn Aasheim
Potetbonde Leif Joahnn Rugsland fikk besøk av Hans Majestet Kong Harald i potetåkeren. Kongen ønsket å se skadene etter de store høstflommene i oktober. Foto: Bondelagets Agderkontor/Finn Aasheim

Mer enn 700 lastebillass med matjord er borte etter at Tovdalsevla flommet over jordene til Leif Johann Rugsland.

Mandag kom Hans Majestet Kong Harald på besøk i potetåkeren for å se de store skadene på jord og avling, etter de store høstflommene på Sørlandet. Siste stopp på rundreisen var på Rugsland. Og der tok han seg godt tid.

– At kongen kommer på besøk til oss, at han reiser ned til Sørlandet på eget initiativ, det viser at han er en folkekonge, sier Leif Johann Rugsland til Norsk Landbruk.

Les mer: Står i kø for å dyrke Nansen-potet

– SOM Å PRATE MED EN VIS GAMMEL MANN

Ute i potetåkeren fikk Kongen se hvordan elva har vasket matjorda av potetavlingen, som nå ligger og råtne i åkeren. Han fikk også se hvordan elva hadde tatt en snarvei over jordet og gjort store skader.

– Det var tydelig at Kongen hadde en god forståelse hva matjord er. Og han var nysgjerrig på om jeg kunne få tak i ny jord for å reparere skadene, forteller Rugsland.

– Ellers snakket vi om alt fra regulering av vassdrag, til moderne drift med store maskiner og hvor små vi menneskene blir når vi ser hvor store skader naturen kan gjøre, legger han til.

– Han var veldig enkel å snakke med. Det var som å snakke med en vis gammel mann, sier Rugsland til Norsk Landbruk.

Les mer: Nå kan du få erstatning for tapt grovfôrkvalitet

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det kan se ut som potetene er tatt opp av jorda, men slik er det ikke. Flommen har vasket store deler av matjorda bort fra potetavlingene. Foto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo

HELLER FULL AVLING ENN KONGEBESØK

Leif Johann Rugsland dyrker potet og grønnsaker på 830 dekar, fordelt på 26 grunneiere, i samarbeid med faren. Før Rugsland startet opp som gårdbruker i 2007 jobbet han i forsvaret i ti år.

Annonse

– Det er jo litt morsomt at jeg har jobbet for kongen i ti år, også er det først nå som jeg har blitt bonde at jeg møter ham. Men det snakket vi ikke om. Jeg tenkte det var best å holde seg til saken, sier Rugsland.

I godt og vel 20 minutter sto bonden og Kongen i åkeren og pratet landbruk. Et hyggelig møte, synes Rugsland

– Men hvis du fikk velge mellom besøk av kongen og et normalt år med full avling, hva ville du valgt?

– Full avling og et godt år. Det er ikke noe tvil om, ler Rugsland

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Bondelagets Agderkontor/Finn Aasheim

Les mer: Stengelråte halverer avlingene

BØNDENE GLAD FOR BESØK

Organisasjonssjef på Agderkontoret Finn Aasheim i Norges Bondelag er glad for at Kongen tok seg tid til å besøke folk som ble rammet av oktoberflommen.

– Vi er veldig glade for at han tar med landbruket i den sammenhengen, sier Aasheim til Norsk Landbruk.

Mer om Leif Johann Rugsland og om de store avlingsskadene kan du lese i Norsk Landbruk nummer 20. (Utgivelse 14. desember)

Har du ikke abonnement? Det kan du bestille her.

Neste artikkel

Vil bruke drone for å finne rovdyr