Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lukta av Lux holdt elgen ute av kornåkeren

Med Lux håndsåper hver 15. meter berget Ole Kristian Sørlie årets kornavling.

Ole Kristian Sørlie klarte å holde elgen unna havreåkeren med Lux håndsåper. Foto: Anita Høiby Gotehus, Østlendingen

Etter at Ole Kristian Sørlie hengte ut sterkt parfymerte Lux håndsåper rundt åkeren holdt elgen seg borte. Det tjente elverumsingen 50 000 kroner på.

Da elgflokkene på de verste stedene tråkket rundt i havreåkeren i fjor høstet hedmarksbonden mindre havreavling enn han trenger til såkorn. I snitt fikk Ole Kristian Sørlie en sjettedel av normal avling der elgen hadde herjet. 100 kilo per dekar ble det i fjor. På et lite område der elgen ikke hadde vært fikk han 600 kilo havre per dekar.

Etter at han fortalte om problemene i Bondelaget i fjor høst ble kornbonden satt på sporet. En Bondeblad-leser fra et sted nord i Gudbrandsdalen tipset om å prøve Lux håndsåpe. Tipseren hadde insistert på at det måtte være Lux, på grunn av den sterke lukta.

– Jeg har jo hørt elgjegere si at de gjerne vil ha med damer i jaktlaget, men at damen ikke kan bruke parfyme, for det skremmer bort elgen. Det fikk meg til å tenke at det kanskje kunne være verd forsøket, forteller Sørlie.

Såpa er visstnok ikke lenger å oppdrive i Norge, så Sørlie reiste over grensa til Sverige og tømte tre butikker for til sammen 140 sterkt luktende såper. Vel hjemme laget han et lite nettingbur til å legge såpa oppi og festet nettingen på en pinne. Selv sier bonden at han aldri har kornbonden hatt så stor avkastning på en tusenlapp før. For med en håndsåpe for hver 15. meter rundt et 70 dekar stort skifte holdt effektivt elgen borte.

Illustrasjonsfoto: Denne elgen i Trøndelag har ikke fått ferten av såpe og forsyner seg som han vil i kornåkeren. Foto: Karstein Brøndbo.

– Det var nok en liten luring og fjernet to av såpestykkene en gang i sommer. Det var nok til at en elg og et rådyr fant veien inn i åker. Da fikk jeg fikk demonstrert at 45 meter mellom såpestykkene var for mye, sier han og humrer.

Det var lokalavisa Østlendingen som først fortalte historien. En journalist som skulle besøke sin gamle mor kjørte forbi og stoppet for å gjøre et spontanintervju. Senere har både TV2 og NRK vært på besøk for lage innslag til sine nyhetssendinger. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Annonse

– Jeg måtte slå av telefonen, og innboksen min viser at jeg har fått flere hundre telefoner. Jeg svarte bare på fem, men en av de som ringte insisterte på at jeg måtte ta kontakt med Norsk Landbruk, sier han og ler.

Da såpene ble sanket inn igjen etter seks ukers bruk tok det ikke lang tid før både elgen og rådyra var tilbake.

– Det var som å åpne en port. Jeg har et elgtråkk nederst på gården og det var i gang igjen dagen etter.

I fjor opplevde Ole Kristian Sørlie at åtte elger overnattet i hagen hans. Årsaka til at elgen har blitt mye mer nærgående mener han henger sammen med at det er mye ulv i området. Likevel ser det ut til at håndsåper fra Sverige skremmer elg og rådyr mer enn ulven gjør.

Responsen kan kanskje tyde på at det er marked for de sterkt duftende håndsåpene igjen. Sørli har blitt kontaktet blant annet blitt kontaktet av folk som ønsker å produsere såpebeholdere og folk som har fortalt om lignende erfaringer.

Så spørs det om såpene, som i sin tid ble markedsført med at 9 av 10 filmstjerner vasker seg med Lux toalettsåpe, igjen blir å finne i norske butikkhyller.

– Jeg har snakket med Felleskjøpet på Elverum, og de skulle sjekke ut rettighetene til å selge såpene, forteller han.

Neste artikkel

Verdens første genredigerte-hvete