Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Måtte pløye ned avling på grunn av mangel på arbeidskraft

REDDET AVLING: Hadde det ikke vært for den nye sprøyteroboten Kilter AX-1 ville det også blitt lite persillerot å levere til norske butikker fra Roy og André Hasle på Hasle gård i Rygge. Foto: Dag Idar Jøsang
REDDET AVLING: Hadde det ikke vært for den nye sprøyteroboten Kilter AX-1 ville det også blitt lite persillerot å levere til norske butikker fra Roy og André Hasle på Hasle gård i Rygge. Foto: Dag Idar Jøsang

Etter at de ble koronafaste i Norge i fjor vinter, reiser sju ansatte vietnamesere hjem fra Hasle gård i Rygge før årsskiftet. Da løper arbeidstillatelsen deres ut. Om de får komme tilbake til Rygge til sommeren, er det ingen som vet.

– Vi ser jo at koronasmitten blomstrer opp igjen nå. Usikkerheten er slitsom, sier den erfarne grønnsakprodusenten Roy Hasle.

Usikkerheten gjelder like mye for begge parter. Hasle gård har i mange år hatt tolv personer fra Vietnam ansatt i grøntproduksjonen på gården. I 2020 førte koronapandemien til at det lenge var usikkert om de fikk komme inn i Norge for å jobbe. At sju av dem valgte å overvintre i Norge, kan Roy Hasle være glad for i dag, for i år fikk ingen av dem som reiste hjem, komme tilbake.

Men etter halvannet år i Norge både må og vil vietnameserne reise hjem til familiene sine igjen. Det ulykksalige er at hjemreisa blir både lang og dyr, for alle må gjennom et karanteneopphold når de kommer til Vietnam, og det må de betale selv.

– Hva som skjer neste år, vet vi ikke, sier Hasle.

Vietnameserne har vært ansatte som sesongarbeidere på Hasle gård i mange år. At de er trente og flinke var redninga i år, når de bare var sju, mot normalt tolv personer.

– Vi har måttet improvisere, og det var en del leveringer vi ikke har greid. Derfor har vi måttet pløye ned noe avling, som vi ikke fikk høstet. Det har selvsagt vært ergerlig, men vi har forsøkt å gjøre det beste ut av det. Avlingene i år var egentlig ganske gode.

Annonse

Like fornøyd er ikke Roy Hasle med norske politikere, som en etter en sto fram i media, og mente at utfordringene i landbruket kunne løses med norsk arbeidskraft.

– Det har vært håpløst å få tak i norsk arbeidskraft. Landbrukspolitiske talspersoner i de politiske partiene ga inntrykk av at ungdom kunne løse problemet i skoleferien. De hadde ikke peiling, og jeg forventer mer av politikere når de uttaler seg, smeller det fra Hasle.

3 kjappe

1. HVA ER FAVORITTAPPEN DIN?

– Yr. Den appen bruker jeg hele året, ikke bare i vekstsesongen.

2. HVA ER DEN BESTE LANDBRUKSOPPFINNELSEN?

– Det er mange gode, men med tanke på alt den kan brukes til, må jeg svare traktoren.

3. HVA LIKER DU BEST Å LESE OM I FAGBLADER SOM NORSK LANDBRUK?

– Jeg leser mye forskjellig, men er jo aller mest glad i å lese om planteproduksjon.

Til alt hell var det akkurat i år at 60-åringen fikk ta i bruk den nye norske sprøyteroboten Kilter AX-1. Den frigjorde mye arbeidskraft som før ble brukt til luking i persillerot, men som nå kunne utføre andre arbeidsoppgaver. De måtte løse noen utfordringer i løpet av sesongen, men Hasle skryter av produsentens evne til å løse problemene. Neste år skal den også ha kontroll på ugraset i beteproduksjonen.

– Det var det rette året å kjøpe sprøyterobot. De utfordringene som oppsto, løste Kilter raskt. De er seriøse, og vi har hatt et veldig godt samarbeid. Sprøytinga i persillerot har vært en ubetinget suksess, og jeg er overbevist om at slike roboter vil være vanlige både i Norge, Europa og resten av verden om ti år. Denne roboten har så stor kapasitet at vi uten problemer greier oss med én robot, forteller han.

Dersom du drar kjensel på 60-åringen fra Rygge, men ikke vet hvor du har ham fra, kan det være fordi du har sett ham på TV en god del ganger i løpet av sesongen. I alle fall om du ser på TV2 eller andre reklamefinansierte TV-kanaler. Roy Hasle var nemlig med i en av Bama sine reklamefilmer for sesongens grønnsaker.

Drifta på gården

Grønnsak- og kornproduksjon på om lag 520 dekar

– Jeg stiller opp så sant jeg kan, og næringa vår trenger positiv oppmerksomhet. Det har gitt mange hyggelige kommentarer det, og jeg har inntrykk av at folk har en stadig sterkere preferanse for norsk mat. Det må vi være med å bygge opp under, sier Hasle, som har som nyttårsønske et år der han kan konsentrere seg om det han liker best: Å være en bonde som produserer mat.

– Nå er det bare strøm, energi, diesel- og gjødselpriser det går i. Jeg ønsker meg et år der vi får lov til å bare være bønder, avslutter Hasle.

Neste artikkel

2000 tonn norske gresskar