Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nå blir kraftfôrråvarene billigere

Større tilgang på mathvete, fôrhvete, mais, raps og roesnitter har ført til lavere priser på det internasjonale markedet for kraftfôrråvarer.

Lave kornavlinger gjør norsk kraftfôrindustri mer avhengig av import enn vanlig. Etter en august med mye usikkerhet, er det nå god flyt av varer og lavere priser på det internasjonale markedet. Foto: Camilla Mellemstrand
Lave kornavlinger gjør norsk kraftfôrindustri mer avhengig av import enn vanlig. Etter en august med mye usikkerhet, er det nå god flyt av varer og lavere priser på det internasjonale markedet. Foto: Camilla Mellemstrand

Årets lave norske kornavlinger, gjør oss avhengige av høy import av både fôrkorn og matkorn.

I august var det høye priser og mye usikkerhet rundt tilgangen på korn og kraftfôrråvarer, men nå har god flyt av varer gitt lavere priser.

– Det har kommet inn korn fra blant annet Russland, Ukraina og Svartehavsområdet, slik at markedet har stabilisert seg noe. Prisene har gått ned på både mathvete, fôrhvete, mais, rapsfrø, rapsmel og ikke minst roesnitter. Prisen på roesnitter har gått ned med tolv prosent siste måneden, skriver Landbruksdirektoratet i en pressemelding.

Mye raps

En stadig større andel av proteinråvarene som brukes i norsk kraftfôr er rapsmel.

Norge importerer dette hovedsakelig fra Sverige og de baltiske statene.

Annonse

Med det tørre været har også produksjonen av rapsfrø lidd. Det internasjonale kornrådet forventer at rapsfrøproduksjonen i EU vil gå ned tolv prosent fra i fjor. Lavere tilgang på råvare vil trolig føre til at prisen på rapsmel øker i løpet av sesongen 2018–2019.

Akkurat nå er det imidlertid store mengder rapsfrø og rapsmel på markedet, noe som fører til lavere priser.

Elendige avlinger

Fôrbygg, åkerbønner og mathavre er fremdeles vanskelig å få tak i.

– Bygg til fôr dyrkes først og fremst i nordlige strøk, hvor tørken har påvirket avlingene betydelig. Det som finnes på markedet er i stor grad maltbygg som brukes til å lage øl, og har en høyere pris enn fôrbygg. Saudi Arabia har kjøpt noen store partier fôrbygg i høst, ellers er det vanligvis ikke en vare det er stor rift om. Åkerbønner er det nesten ikke mulig å få tak i i år på grunn av ekstremt lave avlinger. Mathavre blir vanligvis importert fra Sverige, men i på grunn av tørken er det ikke mulig å få kjøpt svensk mathavre, oppsummerer Landbruksdirektoratet.

Dyrt med GMO-fri soya

Prisen på GMO-fri soya ligger fremdeles høyt, og kan fremdeles importeres tollfritt. Handelskrigen mellom USA og Kina har ført til en høyere soyapris i Brasil de siste månedene, sammenlignet med samme periode i fjor.

Neste artikkel

Dårligere lønnsomhet med mindre kraftfôr