Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

NLR-rådgiver: På tide å skifte ut flatdysene

Det finnes nye og rimelige åkersprøytedyser som gir veldig gode sprøyteresultat også i en del vind, sier Jan Karstein Henriksen i Norsk Landbruksrådgiving.

– De fleste bruker vanlige standard flatdyser som gir veldig små dråper og som derfor må brukes i stille vær. Sprøyting med slike dyser i vind gir imidlertid dårlig sprøyteresultat og uheldig avdrift av plantevernmiddel til luft og vegetasjon omkring. Med nye dyser er det nye muligheter, skriver Henriksen på NLRs nettsider.

Han forteller at lavavdriftsdyser tidligere var gode i vind, men hadde grove dråper med for dårlig væskedekning på nyspirt ugras.

Ny dyseteknologi

Med ny dyseteknologi er det nå ulike dyser på markedet.

– Lokale tester og demonstrasjonskjøringer i to sesonger viser at den nye og rimelige dysa, Teejet AIXR , peker seg ut som en bra allrounddyse. Den har lite avdrift i vind, god dråpefordeling og god dekningsgrad, også på nyspirt ugras ved 1,5-2 bar trykk. Den gir også god sprøyteeffekt på 2 bar når Reglone brukes til nedvisning av potetris, oppsummerer rådgiveren.

Annonse

Egen holder til Hardi

Ifølge rådgiveren kan dysene brukes ved høyere trykk hvor de har god gjennomtrengingsevne, god dekkevne og virker mot sopp og skadedyr i større, tettere bestand.

– Teejet AIXR vil sannsynligvis bli godkjent til 50 prosent avstandsreduksjon opptil 2 bar trykk i kommende regelverk for midler med oppgitte avstandsgrenser på etiketten. Teejet AIXR dysene passer inn i dyseholderne/kappene til de som har standard Teejet- og Albuzdyser i dag. De passer ikke inn i Hardiholdere, men det finnes en egen holder som Teejetdysa passer oppi og som passer på Hardi sine rørdeleroverganger, sier rådgiveren.

Ulike dyser til ulike kulturer

Har du gras, korn, grønnsaker, bær og vanlig åkerbom, anbefaler Henriksen Teejet AIXR 110-03. Det er en blå ISO-dyse som gir 0,97 liter/minutt ved 2 bar trykk, det vil si at du får ut 15 liter/daa ved kjørefart 7,8 km/time og 20 liter/daa ved kjørefart 5,8 km/time. Normal dysehøyde er også for denne dysa 40 cm.

Har du potet, så trenger du en litt mindre dyse som kan passe både til ugras og til tørråte. Lilla Teejet AIXR 025 har kapasitet 0,82 liter/minutt ved 2 bar og da får du ut 15 liter/daa ved 6,6 km/time og 20 liter/daa ved 4,9 km/time.

Neste artikkel

Kostbart forbud mot glyfosat