Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

NLR tester såmaskiner

Skal finne maskinen som gir beste oppspiring og høyeste avling.

Ny og gammel: Väderstad Spirit 600C Nordic og Tume KL kombisåmaskin side om side. Foto: Morten Berntsen NLR Innlandet

Fem jordarbeidingssystemer og fem forskjellige såteknikker blir satt på prøve når NLR Innlandet skal finne den mest optimale etableringa av korn om våren.

Lokal engasjement

Forsøket er blitt en realitet etter et stort, lokalt engasjement, hvor villige bønder har stilt opp med eget utstyr. Forsøksfeltet er plassert på et jorde som ble grubbet i fjor høst. I vår er jordarbeidinga alt fra tradisjonell pløying, slodding og harving, til reduserte metoder med ulike harver.

– For kornbonden er det interessant å vite om man har valgt rett mekanisering for sitt dyrkingsopplegg. I nært samarbeid med flere bønder på Hedmarken har vi denne våren anlagt forsøksfelt hvor vi ser på kombinasjoner av ulike jordarbeid­ingssystemer og såmaskiner, forklarer Knut Erling Røhnebæk, forsøkstekniker i NLR Innlandet og ansvarlig for utprøvinga.

Noenlunde likt: Alle maskinene benyttet samme mengde såkorn og gjødsel. 21 kilo Krabat vårhvete ble sådd sammen med 50 kilo Fullgjødsel 22-3-10. Foto: Morten Berntsen NLR Innlandet

Fem helt ulike maskiner

Tre store, slepte og to trepunksmonterte såmaskiner er med i forsøket. Alle maskinene benyttet samme mengde såkorn og gjødsel. 21 kilo Krabat vårhvete ble sådd sammen med 50 kilo Fullgjødsel 22-3-10.

– Vi har blant annet med Amazone D9, som er en ren såmaskin, og ei gammel Tume KL kombisåmaskin. I den andre enden av skalaen finner vi Väderstad Rapid, Väderstad Spirit og Horsch Pronto, og resultatet av forsøket måles på avling for hvert enkelt ledd. Det vil si kombinasjonen av jordarbeiding og såmaskin. I tillegg vil det registreres spiring og etablering, samt vekst og utvikling gjennom sesongen, sier Røhnebæk.

Svenske forsøk

Annonse

I 2010 gjorde det svenske landbruksmagasinet Lantmannen en tilsvarende såmaskintest med maskiner fra merkene Horsch, Tume, Väderstad og Øverum. I den svenske testen var det maltbygg som skulle dyrkes fram, og vinneren den gang ble Tume Nova Combi, med 576 kilo per dekar, og et dekningsbidrag på 181 kroner per dekar, noe som var 40 prosent høyere enn nummer to.

Väderstad kom på andreplass og fikk en avling på 521 kilo, og et dekningsbidrag på 110 kroner per dekar. Tilsvarende tall for Horsch var 532 kilo og 109 kroner per dekar, mens resultatet for Øverum-såmaskina ble 473 kilo per dekar og 85 kroner.

LES OGSÅ: Horsch til Norwegian Agro Machinery

LES OGSÅ: Første Kuhn seksmeter solgt i Norge

LES OGSÅ: Satser på å opprettholde avlingene med direktesåing

Neste artikkel

Deler såmaskinen i tre