Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norsk gass gjennom dansk åker

Bønder frykter tap av matjord

Danske bønder I Varde kommune på Jylland frykter tap av landbruksjord når en ny stor gassrørledning skal bygges.

For å transportere norsk gass fra Nordsjøen til Polen i milliardprosjektet Baltic Pipe er det planlagt å grave ned 20 kilometer gassrørledninger i den danske landbrukskommunen Varde på Jylland. Endelig beslutning om å bygge er enda ikke tatt, men flere bønder i kommunen har nå blitt informert om risikoen for ekspropriering av jorda deres, melder Danmarks Radio.

Det er blant annet melkebonde Lars Tobiasen som risikerer å få jorda si tvangsoppkjøpt av den danske staten. Han produserer i dag mais der gassrørene kan komme til å bli lagt, hvilket betyr at han både mister areal til fôrproduksjon og spredeareal til husdyrgjødsel.

Det er den statseide bedriften Energinet som er i gang med å bygge gassrørledningen og prosjektleder Sofie Leweson sier til Danmarks Radio at det er en stor hovedårsak til at de nå skal i gang med byggingen.

Annonse

– Det handler om å få flere kunder i butikken, slik at det er flere om å betale regningen når det transporteres gass gjennom rørene. Det vil gjøre det billigere for danske gassforbrukere, sier hun til DR.

På de rundt 20 kilometerne gassrørene skal graves ned er det stort sett landbruks- og naturområder.

Neste artikkel

Forlenger tollfritaket på grovfôr