Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nyttedyra ser ikke ut til å plages av UV-lys

I veksthusene til agurkprodusent Kristian Guren kjører roboten Thorvald rundt med UV-lys om natta for å forhindre oppblomstring av agurkmjøldogg. Nå skal forskerne finne ut hvordan behandlingen påvirker nyttedyra.

UV-lys om natta er et alternativ til sprøyting med såpe og olje i kampen mot mjøldoggsoppene. Nå skal forskere i Nibio finne ut hvordan lysbehandlingen påvirker nyttedyra i veksthuset. Foto: Erling Fløistad, Nibio

Agurkmjøldogg er en stor utfordring for bønder som produserer agurk i drivhus. Den tradisjonelle metoden for å beskytte plantene, er å sprøyte dem jevnlig med en blanding av vegetabilsk olje og grønnsåpe.

UV-lys kan erstatte sprøyting

I et Nibio-prosjekt i 2013 ble det imidlertid klart at UV-lys om natta kunne være en alternativ behandlingsmetode. Nå kjører roboten Thorvald rundt i veksthuset på nattestid med fem UV-lysrør for å forhindre at mjøldoggsoppene skal gjøre skader på plantene.

Annonse

At UV-lysbehandlingen gjør forholdene mindre attraktive for soppene som fører til agurkmjøldogg er én ting, men det er også viktig å vite hvordan det ultrafiolette lyset påvirker insekter og midd som lever på agurkplantene. Hvordan påvirkes skadedyrene? Hvordan klarer nyttedyrene som brukes til biologisk bekjemping seg? Hvis nyttedyra blir skadet, hvor ofte må man eventuelt sette inn nye dyr?

Lovende resultater

Forsker Nina Svae Johansen i Nibio leder forsøkene med registreringer av nyttedyr.

– Så langt ser det bra ut. Vi har ikke registrert nedgang i antall nyttedyr på de UV-behandla plantene. De siste forsøkene er i ferd med å avsluttes, og vi håper at disse også viser at det går bra med den biologiske bekjempelsen. Dette er godt nytt for dyrkeren, og nye resultater for oss. Vi har ikke gjort slike forsøk med UV-lys i gartnerier før, sier Svae Johansen.

Neste artikkel

For mye egg