Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Økt interesse for luserne

Etter fjorårets tørke er det mange svenske bønder som vil ha informasjon om luserne.

Luserne i blomst. Arkivfoto: Bioforsk
Luserne i blomst. Arkivfoto: Bioforsk

– Generelt er det mange forespørsler om alt som tåler tørke. Blant belgvekstene gjelder det til og med ulike arter av lupin og vikker. Men aller størst er interessen for luserne, sier Karl-Oskar Andersson hos Scandinavian Seed, til det svenske bladet Husdjur.

Luserne er kjent for sine dyptgående røtter, som gjør at veksten kan finne vann der mange andre vekster tørker ut.

– På steder hvor det ofte er tørt, er luserne avlet også tidligere, men nå ser vi en spredning til nye områder, sier Andersson.

I mange land er luserne en av de vanligste plantene i fôrproduksjon. Dette skyldes høyt avlingspotensial, høy proteinproduksjon og god fôrkvalitet. Planten trives imidlertid best under varme, tørre vekstforhold, høy pH i jorda og vellykket bakteriesmitting (Rhizobium-bakterie). I nord-europeiske land, som Norge, er luserne derfor mindre brukt siden man har utfordringer med å sikre overvintring.

Annonse

En frøblanding med både rødkløver og luserne gir større avling, mer protein og mer mineral enn kun gressarter. Det øker også fôropptak, viser Nibio-forsøk som ble utført ved Tjøtta i Nordland samt Apelsvoll og Løken i Oppland i 2010.

Neste artikkel

Felleskjøpet arrangerer digital markvandring