Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Østfoldbonde tiltalt for smugling av svensk korn

Bonden er tiltalt for å ha unndratt toll og avgifter på fire millioner kroner.

For første gang er en norsk bonde tiltalt for smugling av korn dyrket i Sverige til Norge. Illustrasjonsfoto: Bjørnar Frønes.

For første gang er en bonde i en norsk grensekommune tiltalt for ulovlig innførsel og salg av korn dyrket i Sverige, melder NRK.

Grensebeboerbestemmelsen

Norske bønder i grensekommuner har anledning til å dyrke korn i Sverige og ta det med tollfritt til Norge, men bare hvis det er til "eget bruk".

Den tiltalte bonden skal ha innført 2100 tonn selvdyrket korn fra Sverige i perioden 2011-2014 med begrunnelsen at det var til eget bruk etter grensebeboerbestemmelsen.

I følge NRK mener politiet at bonden ikke brukte hele avlingen selv, men derimot solgte den ulovlig til norske møller med gevinst.

I følge politiet skal bonden også ha innført tilsammen 50 tonn tørkede erter, mens han har løyet om både hvor ertene skulle og hvor mye lassene veide.

Samlet er bonden tiltakt for å ha unndratt toll og avgifter på rundt fire millioner kroner.

Annonse

Grov svindel

Tiltalen slår fast at tollsvindelen er grov, fordi smuglingen foregikk i mange år, var av stort omfang og var ledd i næringsvirksomhet.

Det finnes i følge NRK ikke tidligere dommer på kornsmugling, men hvis bonden blir dømt risikerer han mellom to og seks år i fengsel.

Bondelagsleder: Utilgivelig

Påstandene om smugling av korn og erter vekker sterke reaksjoner hos leder Svend Arild Uvaag i Østfold Bondelag.

– Det er helt utilgivelig å drive kornimport på denne måten. Dette er misbruk av landbruksmodellens goder ved ulovlig innførsel, og rokker ved matpolitikken mellom de to landene, sier Uvaag til NRK.

Neste artikkel

Ny type såmaskin i Norge