Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Perfekt storm i gjødselindustrien

Tredobling i prisen på urea siden i sommer

KUTTER: Produksjon av nitrogen til kunstgjødsel er en storforbruker av naturgass og nå er prisene på naturgass så høye i Europa at flere selskaper må kutte produksjonen.
KUTTER: Produksjon av nitrogen til kunstgjødsel er en storforbruker av naturgass og nå er prisene på naturgass så høye i Europa at flere selskaper må kutte produksjonen.

– I tillegg til ammoniakk-fabrikkene ødelagt av orkanen Ida, har vi produsenter i innlandet som ikke er oppe og går grunnet manglende vedlikehold under korona-pandemien. Vi har Kina, verdens største urea-produsent, som kutter i eksport for å holde det de produserer for seg selv. Vi har europeiske produsenter som kutter i produksjonen grunnet skyhøye priser på gass, oppsummerer finansanalytikeren Josh Linville i USA til agweb.

Det brygger opp til en perfekt storm i gjødselindustrien og prisene på urea har eksplodert siden sommeren. Da den tropiske orkanen Ida dundret inn over Louisiana helt i slutten av august og smadret det meste på sin vei, inkludert store fabrikkanlegg som produserer ammoniakk til kunstgjødselindustrien i USA.

I Europa har en rekke ammoniakk-produsenter, deriblant BASF, YARA og CF Industries, stengt ned store deler av sin produksjonskapasitet grunnet skyhøye priser på naturgass, som er den viktigste innsatsfaktoren i Haber-Bosch-prosessen.

Naturgass setter nesten daglige prisrekorder i Europa og prisene har mot slutten av september vært oppe i over 90 euro per megawattime. Til sammenlikning lå prisene på naturgass i Europa på rundt 20 euro per megawattime i årene 2010 til 2020.

Prisene for naturgass i USA nærmer seg også en historisk topp, og i Asia går også gassprisene i været da de prøver å overby Europa i konkurransen om å få tak i laster med LNG.

Yara har sagt at de stenger ned 40 prosent av sin kapasitet i Europa, og felles for alle produsentene er at ingen har gitt noen dato for når de kjører i gang produksjonen igjen.

FORSTYRRELSER: Yara anbefaler kunder å planlegge innkjøpene sine bedre og forberede seg på at det kan bli forstyrrelser i forsyningslinjene.
FORSTYRRELSER: Yara anbefaler kunder å planlegge innkjøpene sine bedre og forberede seg på at det kan bli forstyrrelser i forsyningslinjene.

Samlet har alle kuttene i ammoniakk-produksjon gjort at prisen på ett tonn urea har skutt i været fra 160 dollar per tonn i sommer til over 600 dollar per tonn nå i september, forteller Stone til agweb.

Koronapandemien har også gjort det ekstremt kostbart å frakte containere over verdenshavene, noe som også påvirker gjødselprodusentene. Før pandemien var det mulig å sende en standard 40 fots container fra Shanghai til Rotterdam for under 2000 dollar. Nå koster det 10 000 dollar. Og da kan du ha flaks om den i det hele tatt kommer.

Den siste dårlige nyheten for produksjon av kunstgjødsel kom 28. september da det ble klart at Kina stenger for eksport av fosfor fram til juni neste år. Kinesisk fosforproduksjon utgjør 30 prosent av verdenshandelen.

– Hvis du får produksjonskutt i Europa grunnet høye gasspriser ville vi i en normal situasjon kunne kompensert det med økt produksjon i resten av verden. Men alle forsyningslinjene er begrenset nå. Det er ingen økning i produksjonskapasiteten i sikte, sier Gary Vogen i Yara til agweb.

Prisene på urea er enda ikke like høye som de var i 2008, men da var situasjonen en annen forklarer Stone. Den gangen startet de fra et høyere nivå på 350 dollar per tonn urea og var oppe i 825 dollar per tonn.

– Vi er ikke på noen historisk topp i prisen på urea enda, men problemet denne gangen er at nå er det manglende produksjonskapasitet som fører til prisøkningen. I 2008 var økningen drevet av etterspørsel, det var aldri noe problem med produksjonen så lenge du var villig til å betale, forklarer Stone.

Spørsmålet for amerikanske maisprodusenter blir da om det i det hele tatt vil være nitrogen tilgjengelig for 364 millioner dekar med mais som skal sås til våren.

BYTTER: Det er mulig flere amerikanske bønder velger å så mer soya i stedet for mais til våren da soya ikke krever nitrogengjødsling.
BYTTER: Det er mulig flere amerikanske bønder velger å så mer soya i stedet for mais til våren da soya ikke krever nitrogengjødsling.

– Det vil bli nitrogen tilgjengelig, men spørsmålet er til hvilken pris. Det er mulig vi havner i en budkrig og er nødt til å overby resten av verden for å få tak i nitrogen. Den tanken skremmer meg, sier Stone.

Vogen i Yara mener gjødselforhandlere er nødt til å snakke med sine kunder og gjøre dem klar over situasjonen.

– Forhandlere kan ikke lenger være sikre på å ha produkter tilgjengelig når kundene kommer og banker på døra. Selv med omfattende planlegging kan det skje forstyrrelser i forsyningslinjene som kan forsinke leveransene. Historisk sett har industrien gjort det enkelt å kjøpe gjødsel både en og to og tre ganger i året, men fra nå av er det ikke sikkert det er en god strategi lenger, mener Vogen.

Neste artikkel

Setter ned prisen på nitrogengjødsel