Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Polfarere klare for potetåkeren

Snart er Nansen og Hassel klare for norske potetåkre.

Foto: Graminor

Hvert år krysser Graminor fram nye potetsorter hvor målet er å lage en ny sort som er bedre enn potetsortene som er på markedet i dag, og på møte i Plantesortsnemnda 30. november, fikk Graminors to siste lovende kandidater navnet sitt. Håpet er at Nansen og Hassel, oppkalt etter de sterke og robuste polfarerne, kan bli et godt alternativ til eksisterende sorter for norske potetprodusenter.

Nansen er en halvtidlig, rød matpotet, som kan være et godt alternativ til Asterix. Den skal ifølge produsenten Graminor gi høye avlinger, være sterkere enn gjennomsnittet når det gjelder skadegjørere og spesielt motstandsdyktig mot tørråte. Forbrukeren kan se fram til en sort med god smak, glatt skall, pent utseende og også flott farge etter koking.

Hassel er en gul tidligsort, som kan høstes tidligere enn alle de andre sortene som er på markedet i dag. Den er en matpotet med god smak, og som gir god avling. Den er spesielt sterk mot flatskurv.

Annonse

Både Hassel og Nansen har ett år igjen av verdiprøvinga, før de kan godkjennes for oppføring i norsk offisiell sortsliste. Begge sortene er under oppformering hos Strand Unikorn og Norgro.

LES OGSÅ: Genmodifisert potet er resistent mot tørråte

Neste artikkel

Tomas måtte la 200 dekar potet stå over vinteren