Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Reglone-stopp gir rekordsalg av risknusere

Uten Reglone som vekstavslutter i potet må norske produsenter tenke alternativt. Det har sendt salget av potetrisknusere til himmels.

Forhandlere av risknusere til potet, melder om et boom i markedet.
Forhandlere av risknusere til potet, melder om et boom i markedet.

– Historisk sett har vi solgt 4–6 risknusere i året. Nå nærmer vi oss mellom 50–60 solgte enheter så langt i år. Det har vært en skikkelig boom i salget, sier produktsjef for høstemaskiner, Ole Jørgen Baarlid i Eikmaskin.

Godt nytt for maskinbransjen, men..

Produktsjefen i Eikmaskin gir utfasinga av Reglone i 2019 «æren» for økninga i salget av mekaniske vekstavsluttere til potetproduksjon. Feltforsøk viste tidlig at kjemiske midler som skal erstatte Reglone fungerte best i kombinasjon med mekanisk knusing av potetriset.

– Vi så en viss økning i salg av risknusere i fjor høst også, men det er først i år at salget har tatt av. Vi tror at mange produsenter har sittet på gjerdet og håpet på en Reglone-dispensasjon også dette året, sier Baarlid til Norsk Landbruk.

Eikmaskin er forhandler av risknusere fra danske Grimme. Og det er i hovedsak fireradere som Eikmaskin har solgt her til lands.

– Salget isolert sett er en gladnyhet for oss som selger maskiner. Det betyr et visst ettermarked i service og vedlikehold, men for produsentene er det en utfordring å finne en vekststopp-metode som fungerer godt, sier Baarlid.

Annonse

Har solgt 25 maskiner etter Reglone-stopp

Også konkurrentene fortelle om stor etterspørsel og salg av samme maskintype. Lena Maskin er forhandler av merket AVR Rafale, og har solgt 22 risknusere inneværende år.

– Det har vært en enorm interesse. Jeg har jobbet i Lena Maskin siden 1997 og i denne perioden har jeg solgt to stykker. Nå har jeg solgt 25 maskiner i de siste to årene, forteller produktansvarlig for potetutstyr, Svein Ragnar Wold-Hansen.

Kan ikke bruke risknuser i kombinasjon med Spotlight Plus

For Anders Baardseth i Glåmdal maskin, som selger risknusere fra Baselier, har også salget vært godt det siste året.

– Litt flåsete sagt, kan jeg si at vi har hatt 1000 prosents økning i salget. Men det er jo fordi jeg har gått fra ingen salg i mange år, til elleve solgte risknusere det siste året, sier Baardseth til Norsk Landbruk.

NB: I sommer kom nyheten om at Reglone-erstatteren Spotlight Plus, ikke kan brukes i kombinasjon med risknusing. Ingen av forhandlerne som Norsk Landbruk har snakket med, har opplevd avbestillinger av risknuser-maskiner.

Neste artikkel

Flere kan produsere høstkorn