Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Regnet følger maisen

USA dyrker så mye mais at den lager sitt eget vær

Da amerikanske farmere dyrket opp Midtvesten var det en populær teori som sa at “Rain follows the plow” (regnet følger plogen), underforstått at det var bare å dyrke opp de tørre store viddene i USA, så ville regnet komme etter. I utgangspunktet er denne teorien avskrevet som gammel overtro, men nå viser ny forskning fra klimatologer ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) at det til en viss grad er tilfellet.

– Vi studerte data fra de siste 30 årene og fant at intensifisering av maisproduksjonen har ført til 35 prosent mer regn på sommeren og redusert sommertemperaturene med så mye som en grad celsius, sier forskningssjefen bak rapporten, Ross E. Alter til nettstedet atlas obscura.

I de siste 70 årene har USAs mais-bønder i Midtvesten gjort enorme fremskritt i produksjonen. Fra 1950 og fram til 2010 har avlingsnivåene økt med over 400 prosent og gjort Midtvesten til den landbruksregionen som produserer mest mat i verden.

Annonse

– Det som gjør våre funn så interessante er at globale temperaturer har økt i samme periode som temperaturen i områder som Øst-Nebraska faktisk har gått ned. Vi tror det at intensiv landbruksproduksjon regionalt kan motvirke økte temperaturer som følge av global oppvarming, forklarer Alter.

Økte avlinger har altså ført til mer regn og lavere temperaturer som igjen har ført til enda mer økte avlinger. Grunnen til at mais-produksjon senker temperaturen og øker nedbøren er sammensatt, forklarer klimatolog Al Dutcher.

Når porene i planter åpner seg for å slippe inn CO2 unnslipper samtidig vanndamp fra planten celler. Prosessen fører til økt vanndamp i lufta og redusert temperatur i plantene, omtrent som når vi mennesker svetter. Og at mais ikke egentlig er hjemmehørende i den tørre delen av Midtvesten gjør også sitt.

– Den opprinnelige vegetasjonen i området er ulike gressarter. Men bønder har erstattet det med mer enn 34 millioner dekar med mais som, utånder 20 prosent mer vanndamp enn grasartene. Produksjon av mais bokstavelig talt fordamper vann opp i atmosfæren og den økte luftfuktigheten lager en slags boble som beskytter mot økte temperaturer, forklarer Dutcher.

Neste artikkel

Størst på gris og biogass