Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Rekordstore avlinger av Duga-bygg

Men store utfordringer med legde i år.

Duga-dyrker Anders Langgård fra Råde var en av de første til å starte åretse innhøsting, 14. august. (Foto: Duga Byggkorn)
Duga-dyrker Anders Langgård fra Råde var en av de første til å starte åretse innhøsting, 14. august. (Foto: Duga Byggkorn)

I vår ble det sådd mer enn dobbelt så mye Duga-bygg som i fjor. Det populære nakenbygget, opprinnelig fra Canada, gjør stor suksess i det norske markedet, og da gjelder det ikke å ligge på latsida.

–Årsaken til at vi la ut et så stort areal, er at vi er i stor vekst. Samtidig vet en aldri hva avlingene vil bli, men det vi derimot vet, er at vi ikke kan gå tom for råvare. Da er vi ute av businessen, sier styreleder Svein Bovim (midt i bildet under).

NÆRMERE 600 KILO

Da vi intervjuer Bovim i starten av september, tegner årets sesong til å bli den beste – rent avlingsmessig.

– Jeg tipper vi ender opp på 450 kilo i snitt per dekar, 100 kilo mer enn hva vi har basert våre kalkyler på. Mange har høstet mer enn 500 kilo, enkelte har vært nærmere 600 – og det er meget bra til disse nakenbyggsortene å være, forteller han videre.

Kvaliteten har det dog vært stor usikkerhet rundt, og allerede da Bovim var rundt hos kontraktdyrkerne i juli, kunne de konstatere en del legde.

– Tidlig legde har derimot ikke vært det store problemet. Når plantene er i vekst, legger ikke åkeren seg paddeflat. En del dobbeltsåing og senere legde har bydd på større utfordringer, kan Bovim fortelle.

GOD KVALITET HITTIL

Hvert eneste kilo Duga-bygg blir kjørt inn til kornmottaket på Skjelfoss Mølle i Hobøl, der det tas ut prøve av samtlige lass. Hittil har prøvene vist for det meste klasse 1, noe klasse 2 og kun unntaksvis noe klasse 3 – altså fôr.

Annonse

– Med været vi har fått nå, blir det nok vanskeligere å opprettholde kvaliteten. Vi ønsker så ensarta modning som mulig, ingen grønne korn. Det kan være krevende i år som nå, der det med legde ofte blir sideskudd. Likevel er vi overrasket over årets kvalitet, og ikke minst de store avlingene.

For dyrkerne skal økonomien være om lag på nivå med å dyrke vårhvete – med avlinger som 10-årssnittet i Østfold.

– Vi skal være konkurransedyktige ut ifra et nivå på 350 kilo per dekar, så jeg tror det sitter mange fornøyde produsenter der ute nå. Vi er også selvsagt veldig fornøyde, og det er svært betryggende å sitte med mye på lager nå, sier Bovim.

FOR MYE GJØDSEL?

Om de brenner inne med korn, eller om det ligger an til en økning i areal også neste år, er for tidlig å si.

– Ting tar tid, men det er stor utvikling i markedet. Det vi jobber med i dag, kan være ute i markedet neste år, utdyper Bovim, som selv er kornbonde ved siden av styreledervervet.

Selv om været skal få ansvaret for store deler av legdeproblematikken, gjentar Bovim dyrkingsrådene for nakenbygget før neste sesong.

– Vi kommer nok til å stresse mer på gjødsling, for det er nok flere i år som har gjødsla som til vanlig bygg. Det slår fort negativt ut, for nakenbygget har svakere stråstyrke. Årets sesong har vært utfordrende med mye regn og trolig en del utvasking, så det kan samtidig ha vært riktig å ha gitt litt ekstra, sier kornbonden analyserende.

LES OGSÅ: Mer norsk matkorn på vei

Neste artikkel

Mener melkebruk står for hopp i angus-semin