Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Såkornet må ha oppsyn

Den tørre og varme vekstsesongen i år har ført til at mengden såkorn tilgjengelige er mindre enn normalt. For noen kan det være aktuelt å bruke eget korn til såkorn neste år.

- Ved bruk av eget såkorn er du selv ta ansvarlig for at kvaliteten slik at du får det resultatet du ønsker etter såing. Det krever at du har kontroll på hele prosessen fra tresking, tørking, lagring og såing. I verste fall spirer ikke kornet, eller det får en dårlig start med frøoverførte sykdommer, skriver kornrådgiver Åsmund Langeland hos NLR Innlandet.

Annonse

For å bevare spireevnen må kornet tørkes varsomt ned. Temperaturen i tørka må ikke være for høy, og kornet bør ikke tørkes ned til under 15 prosent vann.

- Lagring av korn til såkorn er en aktiv prosess, og temperatur i tørka må måles hver 14. dag, påpeker rådgiveren.

Neste artikkel

Derfor satser Ola på fôrkorn istedet for matkorn