Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Slik er erstatningsreglene for frostskader i frukthager

Samme erstatningsordning gjelder for tørke og frost

Reglene for erstatning til frostskader er de samme som reglene for andre klimaskader. Illustrasjonsfoto: Liv Jorunn D. Sagmo
Reglene for erstatning til frostskader er de samme som reglene for andre klimaskader. Illustrasjonsfoto: Liv Jorunn D. Sagmo

Fruktbønder i mange deler av landet ble rammet av nattefrosten første uka i mai. Det kan se ut til at produsenter på Vestlandet, har kommet bedre ut av frosten enn de på Østlandet, skriver Norsk Landbruksrådgiving på sine nettsider.

– Det er store variasjoner, og vi vet ikke omfanget før utpå sommeren, skriver fruktrådgiver Gaute Myren i NLR Viken.

Nå oppfordrer Landbruksdirektoratet produsenter som opplever frostskader, om å dokumentere skaden og kontakte kommunen sin så raskt som mulig.

Slik er reglene

Annonse

Reglene for erstatning til frost er de samme som reglene for andre klimaskader. Reglene sier at de som søker erstatning må være berettiget til å motta produksjonstilskudd i landbruket. I tillegg må produksjonssvikten være større enn 30 prosent målt mot gjennomsnittsproduksjonen.

Det er også et krav at det ikke er mulig å forsikre seg mot avlingsskaden gjennom privat forsikring. Produsenten plikter dessuten å begrense avlingstapet så langt som det er mulig, skriver direktoratet på sine nettsider.

- Men det aller viktigste nå for dem det gjelder, er å dokumentere skaden og omfanget. Det er avgjørende dersom årets avling gir store tap og det blir aktuelt å søke om erstatning, sier seksjonssjef Kai Terje Dretvik i Landbruksdirektoratet i en pressemelding.

Her kan du lese mer om erstatningsordningene

Neste artikkel

Første stopp på siderruta