En rekordvarm og tørr forsommer, med sydentemperaturer og ikke en regnbyge å se på metereologenes langtidsvarsel, har vært stressende for for både graset og kornet og ikke minst bøndene som lever av avlingene.
Da Norsk Landbruk besøkte Grovfôrkampdeltaker Sverre Haga på Nannestad 1. juni, var han nesten ferdig med førsteslåtten, som han avsluttet rekordtidlig og som antok ville være mellom 25-50 prosent av normale avlinger.
Slaget er ikke tapt
Når bekymringene om fôrmangel og store avlingstap tårner seg opp, er det viktig å huske på at slaget ikke er tapt.
– Vær klar over at graset har betydelig evne til å kompensere en skuffende førsteslått gjennom vekstsesongen, spesielt hvis førsteslåtten er tatt tidlig slik den er i år, skriver Tines fôringsrådgivere på sine medlemssider.
Responderte godt
De viser blant annet til Grovfôrkampen 2016, der deltakeren fra Trøndelag, på grunn av kraftig forsommertørke, valgte å ta en tidlig førsteslått.
Han var sikker på at konkurransen har tapt etter at han fikk halvert avling på førsteslåtten, men valgte en offensiv gjødslingsstrategi til andre- og tredjeslåtten. Mens han kjørte på 12,5 kilo nitrogen per dekar på andreslåtten, gjødsla han med 6,5 kilo nitrongen per dekar på tredjeslåtten.
Dette viste seg å være en meget god strategi, siden graset responderte betydelig på denne gjødslingen, antagelig grunnet den tidlige førsteslåtten og overgangen til gunstige vekstforhold.
Belønningen for det offensive gjødslingsregimet var høyest avlingsnivå både på andre- og tredjeslåtten sammenlignet med de fem andre deltagerne i Grovfôrkampen det året.
Avlingen på tredjeslåtten ble 485 fôrenheter per dekar, noe som er langt over hva man tradisjonelt kan forvente for tredjeslått i Trøndelag.
Aktuelt å endre gjødselplanen
Tines fôringsrådgivere minner om at hvis det meldes mer regn, må man gjødsle i forkant, slik at regnet får frakta gjødsla nedover mot plantenes rotsone.
– Gjødsla dere la på i våres er neppe fullstendig brukt opp, og denne gjødsla vil også bidra, såfremt vi får i gang rotaktiviteten. Vi anbefaler derfor at dere gjødsler som planlagt til andreslåtten (ca. 7-8 kg N/daa), så vil forhåpentligvis gjødsla som ligger igjen etter førsteslåtten bidra til en ekstra god andreslått (forutsatt mer nedbør), skriver rådgiverne.
Den videre utviklingen i vekstsesongen blir trolig at andreslåtten tas tidligere enn normalt.
Dette gir grunnlag for en ekstra stor tredjeslått, og det er derfor aktuelt å gi på ekstra gjødsel utover gjødslingsplanen etter andreslått.
Vent med husdyrgjødsel
Rådgiverne anbefaler å vente med utkjøring av husdyrgjødsel hvis varmen fortsetter uten mer nedbør. Da er det bedre å gjødsle med fullgjødsel, og eventuelt spare Opti-Ns/Sulfan til senere.
– Husdyrgjødsel spredd i varmt, drivende vær vil miste mesteparten av nitrogenet som ammoniakk til luft. Husdyrgjødsel vil dessuten størkne på overflaten og på bladverk, noe som vil bidra til dårlig ensileringsresultat samt sporer i melka, forklarer rådgiverne.
I tørke er kalksalpeter mer effektiv enn Opti-NS/Sulfan, men nå er regn helt avgjørende i mange områder, oppsummerer fôringsrådgiverne.
– Det er nå så akutt vannmangel, at det ikke lenger i så stor grad dreier seg om gjødselvalg. Sesongen står og faller på at vi nå får en periode med kjøligere værtype samt regelmessig bygeaktivitet. Men inntreffer dette værskiftet, må man gripe muligheten. Da er det fremdeles mulig å oppnå gode grasavlinger i 2018.