Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Slik varierer potetentusiasmen i befolkningen

Poteten treffer tidsånden, vi må bare få fram at den ikke trenger å være traust, mener Gerd Byermoen fra opplysningskontoret for frukt og grønt.

Poteten er mest populær blant de eldste og mer populær i bygda enn i byen, oppsummerer Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: Camilla Mellemstrand
Poteten er mest populær blant de eldste og mer populær i bygda enn i byen, oppsummerer Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: Camilla Mellemstrand

Denne uka er hele Norges potetbransje samlet på Gardermoen for faglig påfyll og sosialisering, og blant foredragene på Potet2019 var en presentasjon av en nylig gjennomført spørreundersøkelse om poteten.

Mer populær på bygda

Undersøkelsen viser at kjærligheten til poteten varierer med alder og bosted.

I følge undersøkelsen, som er gjennomført i et representativt utvalg av befolkningen, er Oslofolk minst glad i poteten, mens de som bor på steder med færre enn 2000 innbyggere er de største potetentusiastene.

Mens bare 60 prosent av Oslofolk sier de er glad i eller svært glad i potet, er tilsvarende tall for de mest grisgrendte strøkene hele 80 prosent. I befolkningen totalt sier 69 prosent at de er glad eller svært glad i å spise potet.

Annonse

Les også: Øko-grunder: Vi må trørre å snakke om forskjellene

Mest populær hos de eldste

Potetkjærligheten varierer ikke bare fra bygd til by, men også fra aldersgruppe til aldersgruppe.

– Ikke overraskende er det de eldste som er aller mest begeistra for potet. Her finner vi de som ikke mener det er ordentlig middag før det ligger en potet på tallerkenen. Poteten er minst populær blant de yngste. I gruppa over 60 år sier 80 prosent at de er glad eller svært glad i potet, mens det tilsvarende tallet for den yngste aldersgruppen er 58 prosent, forteller Byermoen.

Hun mener poteten har stort potensial til å møte dagens tidsånd.

– Det er stort fokus på plantebasert kost, og mange er opptatt av at maten de spiser skal være bærekraftig, kortreist, sunn og rimelig og på disse kritereine scorer poteten høyt. Utfordringen er bare å få fram at poteten ikke trenger å være traust og at den kan brukes på så mange andre måter enn å bare kokes.

Neste artikkel

Gode lagertall for grønnsaker